Sök produkt:

SpinDye®

Smart metod sparar både vatten och energi

Fjällräven söker ständigt efter nya material och tillverkningsmetoder som innebär ett mer effektivt utnyttjande av resurser och minskad miljöpåverkan hos våra produkter. Ett bra exempel är Solution Dyeing, som väsentligt minskar förbrukningen av både vatten och energi vid tillverkning och färgning av polyestertyg.

Spinner och färgar i ett och samma moment

Vid traditionell textiltillverkning doppas tyget eller garnet i färgbad, sköljs i sköljbad och torkas sedan. Med Solution Dyeing sker färgningen innan garnet ens blivit till. Här blandas "råmaterialet" i form av polyester – antingen ny eller återvunnen – med färgpigment, och den färgade, smälta polymeren spinns till den typ av fiber man önskar.

I miljömässiga termer innebär Solution Dyeing-metoden mycket lägre vatten- och energiåtgång jämfört med traditionell färgning. I en tröja som Sten Fleece minskar vattenförbrukningen med 50 procent och energiförbrukningen med 31 procent. Metoden innebär också mindre behov av kemikalier och det blir inget färg- eller vattenspill som måste tas om hand. Även koldioxidutsläppen minskar.

Miljöfördelarna är det främsta skälet till att vi använder Solution Dye-framställda material i vår kollektion. Men det finns också andra positiva egenskaper, till exempel färgkonsistens och mindre risk för blekning av upprepade tvättar eller solljus.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015