Sök produkt:

article

Fakta vattentätt

Vanlig missuppfattning om impregnering


En vanlig missuppfattning är att det är impregneringen i ett regnplagg som gör det vattentätt. Med andra ord skulle en fluorkarbonfri impregnering, som är mindre effektiv än en som innehåller perfluorerade ämnen, göra plagget mindre vattentätt. Så är det inte.

Det finns olika sätt att göra textilier vattentäta. Ett sätt är att belägga tyget med någon slags gummi, för att få ett helt tätt plagg – tänk galon. Men det som blivit mest populärt bland friluftsfolk är flerlagers skalplagg med membran som "andas", det vill säga ventilerar ut kroppsfukt.

Membran stoppar vätan

Det som gör dessa plagg vattentäta är membranet, en tunt lager plastfilm som laminerats på plaggets insida. I membranet finns mikroskopiska porer som släpper ut vattenmolekyler i form av ånga men som är så små att de blockerar vattendroppar. Membranet gör skalplagget vattentätt i alla lägen.

Det impregneringen gör är att minska ytspänningen på yttertyget. Det gör att tyget blir vattenavvisande, att det inte absorberar väta. När impregneringen tvättas ur kommer vattendropparna att blöta ner yttertyget, men däremot inte tränga igenom membranet. Att yttertyget blir blött minskar å andra sidan membranets förmåga att släppa ut vattenånga. Därför är det bra att återimpregnera plagget med en fluorkarbonfri impregnering.

 

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015