Sök produkt:

Berg är coolt, tycker Morris

Små äventyrare har också drömmar och även stora äventyr börjar alltid med något mindre. Morris Jensen bor i Båstad i södra Sverige. Han älskar att tälta, hatar myror och drömmer om höga berg i Nepal.

Vi möter nioåringen Morris Jensen en snöig januaridag utanför hans familjs hotell vid Vallåsen, en dryg mil från Båstad. Det ligger på en stillsam och vacker plats inne i skogen, inte långt från sydsveriges största skidanläggning. Det har varit kallt länge, så idag är alla backar öppna och liftarna går på högvarv. Kul, tycker Morris, som älskar när det snöar. Då vill han ha snöbollskrig, åka skidor, pulka och snowboard.

– Det roligaste man kan göra utomhus är att åka snowboard. Jag skulle göra det idag, men bindningen var trasig så jag fick åka skidor i stället, berättar Morris som är rödrosig om kinderna efter dagens åkning.

Morris tar med oss genom och under en gigantisk rhododendronbuske, där en grupp med övervintrade sommarmöbler står och väntar på nästa säsong. Väl ute ur buskaget kommer vi till ett vindskydd där vi gör upp eld, grillar korv och dricker varm choklad från våra termosar.

Vi enas om att det är något visst med att vara ute. – I skolan är vi utomhus varje dag och då brukar jag åka pulka. Jag tycker om att vara ute. Det är en kul känsla. Det märks att han är van att vara ute. Bekväm även i det gråa och för många ruggiga vintervädret. Men luften som blåser in från havet är rå och kall och när elden till slut falnat börjar även vi huttra och söker oss in till värmen.

På hotellet brinner brasan och det råder en alldeles särskilt familjär stämning. Ja, familjär är det rätta ordet, visar det sig. För under vår lilla pratstund hinner vi inte bara träffa Morris mormor och morfar, två stycken mostrar, en morbror och Morris egna föräldrar. Det är lätt att förstå varifrån Morris har fått sin okomplicerade och sköna inställning till att vara ute. Han har förebilder och favoriter att följa med ut runtomkring sig.

– Min dröm är att uppleva Nepals natur, säger Morris. Det är mycket berg där. Jag vill åka till Base Camp of Mount Everest. Sedan vill jag gå så långt som jag kan. Berg är coolt. För honom är det naturligt att vistas ute tillsammans, vare sig det är vid havet, på mountainbike i Hallandsåsens bokskogar eller med svampkorg i näven kring släkttorpet i Östergötland. På sommaren är det bad, skateboard och segling som gäller.

Han vet ändå exakt vad det roligaste med naturen är. Och det värsta. – Tälta. Det älskar jag att göra. Det är mysigt och jag slipper sova ensam. Men en gång var det myror utanför vårt tält och jag hatar myror.


Morris Jensen

Ålder: 9 år
Gör: Går i tredje klass på Båstad Montessori Asken
Gillar: Snowboard, tält, tv-spel och trummor Naturen för mig är: Det är livet och naturen ger mig luft, vatten och mat. Det känns bra och bekvämt att vara ute och naturen får mig att vilja cykla på min cykel. Naturen är så levande, och jag hatar när man hugger ner träd.
Favoritplagg: Min röda Kids Övik Lite Jacket är bäst för den håller mig varm, men inte för varm. Jag älskar att ha den när jag åker skidor och leker. Om jag inte har den med mig så saknar jag den.


Antal produkter: 3 Visa: Alla
 1. Kids Greenland Winter Jacket

  Kids Greenland Winter Jacket

  Slitstark friluftsjacka för juniorer i tålig G-1000 med värmande teddyfleece på insidan. V...
  1 800,00 SEK
  Läs mer
 2. Kids Vidda Padded Trousers

  Kids Vidda Padded Trousers

  Slitstark friluftsbyxa med smarta ficklösningar för de yngre äventyrarna.
  1 500,00 SEK
  Läs mer
 3. Kids Övik Lite Jacket

  Kids Övik Lite Jacket

  Slitstark, lätt fodrad barnjacka i G-1000 Lite med syntetfyllningen G-Loft Supreme. Höftlå...
  1 800,00 SEK
  Läs mer
 
För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015