Sök produkt:

Frågor och svar

Vi svarar gärna på frågor via e-post och telefonsamtal men eftersom det är många deltagare kan det ibland dröja att få svar. Läs gärna igenom alla frågor och svar innan ni kontaktar oss.

Vilken utrustning behöver man?

Fjällräven Classic befinner sig 250 km norr om polcirkeln i ett område som kan vara extremt väderexponerat. Man kan förvänta sig alla sorters väder från snö till solsken.Under premiärgenomförandet 2005 snöade det exempelvis i Tjäktjapasset, medan under Fjällräven Classic 2009 kunde vi njuta av en värme på 25 grader och solsken.

Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vind, temperatur och nederbörd. Som deltagare måste alltså du vara förberedd på väderförändringar ute på leden.

Obligatorisk utrustning

• Tält* alternativt vattentätt sovsäcksöverdrag eller vindsäck
• Kök* och bränsle*
• Liggunderlag (minst 5 mm tjockt och ska täcka hela ryggpartiet)
• Sovsäck (ej sovsäckspåse/överdrag)
• Karta 
• Kompass* (magnetisk)
• Fjällräven Classic avfallspåse
• Mössa
• Vantar/handskar
• Förstärkningströja. Ex dun, fleece eller ull
• Underställsbyxor för torrt ombyte
• Vind- och vattentäta byxor
• Vind- och vattentät jacka med huva
• Första förband* (skall innehålla elastisk linda eller dauerlinda, skavsårsplåster, kompresser och sporttejp eller motsvarande tejp)

*Utrustningen kan delas med annan vandrare. Vid checkpoint och målgång ska det vara max 15 minuter mellan vandrare som delar utrustning.

Är det svårt att hitta längs med leden?

Leden du går på är väl utmärkt enligt gängse fjällstandard, det vill säga målade stenar och rösen. Dessutom är leden väl upptrampad på de flesta ställen. Orienteringen längs med leden är inte svår och med 15-20 km mellanrum finns det bemannade fjällstugor. Se till att ha kartan tillgänglig och följ med i din vandring så att du alltid vet var du är. Längs med leden kommer du ibland att se de speciella ledkryssen som i fjällvärlden utmärker vinterleden. Ledkrysset består av en påle i marken med ett rött kryss högst upp. Vinterleden kan vara svår att vandra sommartid men följer ofta sommarleden parallellt, ha därför med hjälp av kartan koll på var du befinner dig.

Vilket väder kan man förvänta sig?

Man kan förvänta sig alla sorters väder. Vi kommer att befinna oss nästan 20 mil norr om polcirkeln i ett område som på vissa delar är extremt väderexponerat. Snöande har förekommit, likaväl som högsommarvärme och solsken. För väderrapporter, se www.yr.no

Får man ta med sig hund?

Många tycker om att vandra med hund och självklart är detta tillåtet i Fjällräven Classic. Det är heller inga problem att ta med hunden på anslutningsbussarna till incheckning och start. Tänk bara på att hålla hunden kopplad både innan, under och efter vandringen.

Får man sova i fjällstugorna längs vägen?

Nej, du sover i tält som du eller någon av dina vandringskamrater bär med sig. Sova i tält är en upplevelse och en av de bästa ingredienserna i en riktig fjällvandring. Det är tyst, fräscht och mysigt. Dessutom finns en praktisk anledning till att fjällstugorna inte kan användas i Fjällräven Classic, eftersom platserna i stugorna är begränsade. Den största fjällstugan på vägen har 57 bäddplatser som ska räcka åt ordinarie vandrare på leden.

Jag har aldrig fjällvandrat men känner mig i hyfsat bra form. Vågar jag ställa upp?

Självklart! Men att vandra med ryggsäck i fjällterräng kräver ändå lite speciella förberedelser. Handla inte din ryggsäck och kängor för sent. Du beöver tid att vänja dig vid att ha packning på ryggen. Ta några längre söndagspromenader med både kängor och packad ryggsäck innan du ställer dig på startlinjen.

Hur förbereder jag mig bäst?

Vänj dig vid att vandra med kängor och packning. Börja träna med en packning som väger cirka 5-7 kilo. Öka sedan vikten successivt tills ryggsäcken väger cirka 15 kilo. Då har du vant dig vid en packning som gott och väl täcker behovet för en vecka på Kungsleden. Vår rekommendation är att du ska ha åtminstone 20 mil i benen innan du ställer dig på startlinjen. Se till att köpa bra vandringskängor och gå in dem ordentligt.

Ska man ha med sig egen matsäck?

Ja, på sätt och vis. I anmälningsavgiften ingår frukost, lunch, middag i form av matpaket med frystorkad mat. Du kan fylla på med mat vid incheckningen samt vid två checkpoints längs banan - Sälka och Alesjaure. Bröd delas dock endast ut vid incheckningen. Portionerna är dimensionerade för vad en vuxen man behöver för att klara sig. Att känna sig ”mätt och belåten” kan sedan variera mycket från deltagare till deltagare. I viss mån kan kompletteringar ske i stugorna samt vid starten. Dock rekommenderar vi att titta över ditt eget behov för att loppet ska bli en så trevlig upplevelse som möjligt. Notera att vissa stugor är utrustade med butik. Kebnekaise Fjällstation, Sälkastugorna, Alesjaurestugorna samt Abiskojaurestugorna.

Måste man stanna vid varje Checkpoint?

Ja, vid varje checkpoint förses det så kallade Vandringspasset med en speciell stämpel. Utöver detta får man stanna och fika eller slå upp läger var man vill längs med banan. Vi har inga särskilda ställen längs vägen med tidsbegränsningar.

Måste jag slå upp mitt tält i anslutning till Checkpoint?

Nej, det står dig fritt att tälta var du vill. Undantaget är Abisko Nationalpark där du endast är tillåten att tälta på angivna tältplatser. Dessa är belägna i anslutning till Abiskojaurestugorna samt på anvisad tältplats fem kilometer söder om Abisko Turiststation i anslutning till vandringsleden.

Vad gör jag om min utrustning går sönder?

Varje Checkpoint är bemannad med kunnigt folk. Där får du hjälp att provisoriskt lösa problemen. Det är i snitt 15 kilometer mellan varje Checkpoint.

Hur tar jag mig till starten i Nikkaluokta?

Från Högalidsskolan i Kiruna avgår det transferbussar till starten i Nikkaluokta. Bussarna avgår ca 2,5 timme före start och restiden till Nikkaluokta är ungefär en timme. Transport till start ingår i anmälningsavgiften.

Var hittar jag transferbussarna från tåg och flyg?

Fjällrävenpersonal kommer och möter er på tågstationen eller flyget när dessa anländer till Kiruna. Transfer ingår i avgiften.

Hur tar jag mig från Abisko och ingår transfer?

Transfer från Abisko ingår inte i anmälningsavgiften. I tillägg till ordinarie tåg och bussar arrangerar Fjällräven Classic busstransporter från Abisko till Kiruna flygplats. Tidtabellen är anpassad för flygavgångar från Kiruna under perioden måndag – lördag. Biljetter för dessa bussar kan du köpa i Kiruna eller Abisko senast 12 timmar före respektive avgång. Tidtabellen för Classicbussarna finns på Fjällräven Classics hemsida från mitten av juni.

Får jag bestiga Kebnekaise på vägen?

Teoretiskt sett, ja. Du får vandra vilken väg du vill till Abisko, förutsatt att du passerar samtliga checkpoints i ordning. Vi förutsätter dock att du sätter ett mål som är realistiskt efter din förmåga.

Var handlar jag mina friluftsprylar?

Det lättaste är att gå till din närmaste Naturkompanietbutik. De har kunnig personal och ett komplett sortiment för alla ambitionsnivåer. På de orter som Naturkompaniet inte finns, kan du handla i Naturkompaniets nätbutik.

Har jag täckning på min mobiltelefon längs leden och kan jag ladda min elektronik?

Nej.

Stavar, är det något?

Vandringsstaven är fjällvandrarens bästa vän. Traditionellt använder man sig av en lång stav, ungefär lika lång som en själv för att kunna variera längden med greppet. Ett annat alternativ är att använda två stycken vanliga stavar (typ skidstavar). Bäst är att använda utdragbara teleskopstavar där man kan variera längden, går man uppför gör man dem kortare och går man utför förlänger man dem.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015