Sök produkt:

Säkerhet och sjukvård

Även om det finns personal längs vandringen vid samtliga checkpoints behöver du klara dig på egen hand en stor del av tiden. Ta inga onödiga risker, stanna när du är trött, ät när du är hungrig och drick regelbundet ur de otaliga fjällbäckarna längs med vägen. Laga inte mat inuti tältet utan sköt matlagningen utomhus i så stor utsträckning som möjligt.

Var noga med dina förberedelser inför vandringen och starta inte om du har rygg- eller knäbesvär eller någon annan komplikation, då loppet kan vara väldigt påfrestande för kroppen.

Tänk även på att vara ordentligt utvilad om du ska köra hem efter loppet. Vi rekommenderar minst åtta timmars sömn innan du kör bil.

Under vandringen

Fjällräven Classic går till största delen genom terräng utan mobiltelefontäckning och utan möjlighet till markburna transporter. Detta innebär att man vid skada eller sjukdom själv måste se till att få kontakt med funktionär vid checkpoint för att få hjälp.

Du ansvarar själv för orienteringen längs leden. Se till att alltid ha kartan och kompassen till hands och håll koll på att du är på rätt väg.

Leden har normalt inga svåra eller farliga passager. Ta det försiktigt vid dålig sikt och kraftigt regn som innebär höga flöden i bäckar som ska passeras. 

Arrangören ansvarar inte för att hålla reda på var deltagare befinner sig, det är upp till deltagaren att kontakta arrangören vid tillbud. Eftersök kommer rutinmässigt ej att ske vid avsaknad av deltagare vid målgången.

Sjukvårdspersonal och sjukvårdsutrustning

Vid samtliga checkpoints och vid målet finns sjuksköterska eller läkare med utrustning och läkemedel för akuta skade- och sjukdomsfall (både urval och mängd utrustning och läkemedel är begränsad). Funktionärerna har även möjlighet att kontakta målet i Abisko vid sjukvårdsrelaterade frågor eller vid behov av helikopterevakuering i samband med skada eller sjukdom. Arrangören förbehåller sig rätten att ta ut en avgift enligt gällande flygtaxa (1 500 - 5 000 kr per person) för helikoptertransport. I icke akuta fall kan det dröja några dygn innan evakuering sker (vi vill minimera helikopterflygning i området och det kan vara dåligt väder). Endast akuta sjukvårdsärenden dokumenteras. För övriga undersökningar, intyg och försäkringsärenden hänvisar vi till ordinarie sjukvård på hemorten.

Vid allvarlig/livshotande skada eller sjukdomsfall skall SOS Alarm (112) utnyttjas.

Du ska även ha med dig egen första-hjälpen-utrustning med elastisk linda, skavsårsplåster, kompresser och sporttejp eller liknande tejp. Det är rekommenderat att komplettera den obligatoriska första-förband-utrustningen med säkerhetsnålar, suturtejp för mindre skärsår, vätskeersättningstabletter och smärtstillande tabletter. Var noga med hygien i samband med sårhantering, använd rikligt med rent vatten och tvål för att tvätta sår och eventuella skavsårsblåsor som skall punkteras.

Att avbryta vandringen

På grund av att det inte finns några vägar längs Kungsleden så går det inte att avbryta Fjällräven Classic utan att gå till Abisko eller Nikkaluokta. Om du vänder tillbaka i stället för att fullfölja vandringen ber vi er om att kontakta en funktionär på någon checkpoint eller ringa kontaktnumret 073-832 41 20.

Fjällräven har funktionärer i Nikkaluokta dagarna efter start. Brytande som tar sig till Nikkaluokta kan kontakta funktionärerna så att bagage i Abisko kan transporteras till Scandic Hotell Ferrum i Kiruna. Det avgår max två transporter per dag från Abisko så eventuellt kommer bagaget nästföljande dag.

 

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015