Sök produkt:

Sälka - Tjäktja

Kommer du fram tidigt på eftermiddagen till Sälka och tycker det är för tidigt att slå upp tältet finns möjligheten att fortsätta ca 8 km mot Tjäktjapasset. Fram till 900-metersnivån finns det fortfarande möjligheter att hitta tältplatser. Efter det bär det uppåt och väl uppe i passet och vidare mot Tjäktjastugan är det dåligt med tältplatser och vatten. Vid dåligt väder är det inte någon gästvänlig plats att stanna på.

Tjäktjapasset i sig är en av de största kraftansträngningarna på vandringen, passets och även Kungsledens högsta punkt ligger på 1 140 m ö h. Ta det lugnt och stanna ofta. Om inte annat kan du skylla på att du vill titta på den fantastiska utsikten. Gå inte för häftigt upp så att du får blåsor på fötterna. Här är det vackert!

På andra sidan Tjäkjapasset breder ett månlandskap ut sig som är väldigt speciellt och fascinerande. Håll er på spängerna. Att balansera på stenskravlet sliter på fötterna. Leden passerar inte Tjäktjastugan, som ligger på västra sidan jokken. Vill du besöka stugan får du ta en liten omväg över bron. Leden fortsätter ca 1,5 km mot checkpointen, inte långt från jokken Sielmmajiira. Här finns det stora rundslipade hällar som är perfekta att rasta eller luncha på.

Sträckan mellan Sälka och Tjäktja tar cirka 4-5 timmar om man räknar bort raster. Tältning bör ske innan Tjäktja passet, annars bör du vandra vidare förbi checkpoint Tjäktja och tälta längst stigen mot Alesjaure.

Till etapp 5: Tjäkta - Alesjaurestugan (12,5 km)

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015