Sök produkt:

1960- 1969 De första åren

1960 – Åke Nordin registrerar firman Fjällräven

Åke Nordin startar Fjällräven i en källare i Örnsköldsvik. I maj samma år annonserar det nybildade företaget i nummer 4 av Svenska Turistföreningens Tidning om en ny typ av ryggsäck: ”Bärramen LÄTT prövad under 3 års vinter- och sommarfjällvandringar. Känner ni någon lapp eller fjällbonde så fråga honom hur man bär riktigt tung packning. Då får ni reda på Bärramens oslagbara bäregenskaper."

Den revolutionerande ryggsäcksramen är gjord i aluminium och kostar 39 kronor inklusive moms. Kunden som även vill ha en tillhörande säck får betala ytterligare 30 kronor.

1963 – Semesterreformen

Den svenska riksdagen antar en lag om fyra veckors semester. Folk ger sig ut i fjällen med Fjällrävens funktionella ryggsäckar.

1964 – Tältrevolutionen

Fjällräven lanserar Thermotältet som blir en sensation. Det nytänkande tältet har dubbla tältdukar: yttertält i stark, vattentät polyester och innertält i en tunn, ventilerande Rutarme-fiber i polyamid. Tältet var med sina 1,4 kilo extremt lätt. Lösningen med dubbla vävar gjorde löser problemen med kondens och äntligen kunde folk vakna torra och sköna i det fria.

1965 – Sjöman en Guldräv

Per-Åke Sjöman, mångårig ledare för Friluftsfrämjandets vinterfjällskola och högfjällsexpeditioner, utnämns till Guldräv. Hederstiteln instiftas av Åke Nordin och föräras än idag personer som gjort betydande insatser för friluftslivets utveckling. I den namnkunniga skaran finns bland annat Tore Abrahamsson, Gillis Billing, Lars Fält och Anders Angerbjörn.

1966 Grönlandsexpeditionen

Fjällräven förser den nordiska Grönlandsexpeditionen med utrustning.

Med utgångspunkt i expeditionsledare Per-Åke Sjömans egna ritningar specialsys fyra tvåmanstält i rutarmerad nylon som är betydligt större än konventionella fjälltält. Storleken är nödvändig för att ”undvika psykologisk nötning på varandra”. Dessutom förses gruppen med tre mindre så kallade ”attacktält” för kortare expeditioner och bergsbestigningar.

Både expeditionen och tälten blir en framgång.

1968 Grönlandsjackan och G-1000

Fjällrävens första jacka tas fram tillsammans med deltagare från Grönlandsexpeditionen. Jackan är ursprungligen konstruerad för klättrare, men friluftsentusiaster av många slag uppskattar det slitstarka och praktiska plagget.

Jackan sys i en väv som från början var avsedd för lättviktstält, men som var för tung för det ändamålet. I friluftskläder visar den sig däremot fungera utmärkt och efter viss förfining – främst vaxning för att stå emot vind och väta – får den namnet G-1000. G som i Grönland.

Läs vidare: Fjällräven på 70-talet