Sök produkt:

1970- 1979 Klassiker blir till

1970 Grönlandsbyxan

Fjällrävens första byxmodell blir snabbt en favorit bland friluftsfolk, både under fjällvistelser och vid vardagligt uteliv.

1972 Egen fabrik i Örnsköldsvik

Fjällräven växer ur källarkontoret och Åke Nordin låter uppföra en fabrikslokal för tillverkning av tält och ryggsäckar. Byggnaden ligger i ett industriområde utanför Örnsköldsvik och är än idag Fjällrävens huvudkontor.

1973 HAP

Redan 1965 var Fjällrävens sovsäck Arctic flitigt använd vid expeditioner. Men med efterföljaren HAP (Hög Alpin Polar) nådde sovsäckarna en bredare skara användare.

1974 Expedition Dun lanseras

En iskall natt på kalfjället i Abisko får Åke Nordin idén till en jacka som det är omöjligt att frysa i. Efter några års utvecklingsarbete lanseras jackan Expedition Dun.

Expedition Dun är fylld med gåsdun och fjädrar enligt den teknik Åke lärt sig av amerikanerna, som var den tidens experter på dun. En överlappande konstruktion motverkar värmeförlust och stoppar kalla vindar och axelpartiet har ett dacronlager för att inte komprimeras och tappa isolerande förmåga när man bar ryggsäck eller tunga verktyg i fickorna.

Expedition Dun är en klassiker och tillverkas än idag.

1974 Kläder för tropiker

Fjällrävens utrustning börjar användas även på expeditioner i tropiska miljöer, bland annat av upptäcktsresanden och naturfilmaren Jan Lindblad och dokumentärfilmaren och Oscarsvinnaren Arne Sucksdorff, som uppskattade Fjällräventältens funktion. Snart efterfrågades även bra kläder och Fjällräven tar fram de första specialutvecklade reseplaggen – som den sandfärgade Safarijackan som lanseras 1974.

1975 Gyroryggsäcken

Fjällräven lanserar ryggsäcksmodellen Gyro. Den ledade upphängningen ger användaren full rörelsefrihet med bibehållen kontroll över ryggsäcken.

1978 Kånken

Åke Nordin skapar Kånken, sedan han läst en artikel om hur skolbarns ryggar snedbelastas av 70-talets så populära axelremsväskor. Kånken har med tiden blivit ett ikoniskt exempel på svensk design och blev 2008 världens första klimatkompenserade ryggsäck.

1979 Fjällräven-veckorna

För att väcka intresse för friluftsliv hos fler börjar Fjällräven ta med nyfikna nybörjare ut i naturen. Under parollen ”För dig som inte kan fjäll – men vill” arrangerades särskilda Fjällräven-veckor i Hemavan, Riksgränsen och Storlien, med familjevänliga utflykter och övernattning bland fjällen.

Med på turerna följde erfarna guider som berättade om fjällets växt- och djurliv och visade hur utrustningen fungerade – utrustning som deltagarna fick låna av Fjällräven.

Läs vidare: Fjällräven på 80-talet