Sök produkt:

Fritt från fluorkarboner

Perfluorerade ämnen ska bort från vår produktionskedja

Har du lagt märke till hur vattnet pärlar sig på en skaljacka, och liksom rinner av den? Det är impregneringen som gör det. Men de mest slitstarka och effektiva ytbehandlingarna innehåller perfluorerade ämnen (PFC:er efter engelskans perfluorinated chemicals), även kallade fluorkarboner.

Fjällräven har under flera år envist arbetat för att fasa ut dessa kemikalier – till exempel hade vi redan 2012 bytt till fluorkarbonfri impregnering i våra vattentäta plagg. Insatserna har inneburit ett nära samarbete med leverantörer av vatten- och smutsavvisande behandlingar, detaljer och accessoarer.

Från och med våren/sommaren 2015 har samtliga Fjällräven-produkter impregneringar som är utan fluorkarboner. Förutom vattentäta regnplagg gäller det alltså även tält och ryggsäckar – områden där vi gått i bräschen för en övergång till fluorkarbonfritt. 

Återimpregnera fluorkarbonfritt!

Eftersom vi valt att inte använda oss av dessa effektiva men miljöskadliga impregneringar behöver du återimpregnera ditt plagg med en fluorkarbonfri behandling efter ungefär varannan tvätt. Att impregneringen måste förnyas något oftare anser vi är en rimlig kompromiss för vetskapen att vi inte sprider gifter i naturen.


Fråga efter en fluorkarbonfri impregnering i din friluftsbutik nästa gång. Det finns varianter som du tvättar in i plagget och andra som du sprayar på.

Antal produkter: 2 Visa: Alla
 1. Fakta fluorkarboner

  Fakta fluorkarboner

  Perfluorerade kemikalier (PFC:er) är en rad kemiska ämnen som ingår i en större grupp som kallas fluorkarboner. Läs mer »
 2. PFC-Free Eco Impregnation

  PFC-Free Eco Impregnation

  PFC-fri spraybehandling för återimpregnering av skalplagg. Ger en hög vattenavvisande förm...
  179,00 SEK
  Läs mer