Sök produkt:

Ekologisk bomull

Mer ekologiskt odlad bomull i våra kläder

Bomull är en av världens mest besprutade grödor och konstgödning och bekämpningsmedel skadar både människor, djur och natur. Fjällräven letade tidigt efter alternativ och redan 1994 släpptes en särskild ekologisk linje trikåvaror märkta med en grön fjällräv. Sedan flera år är alla våra t-shirts i bomull tillverkade i ekologisk bomull och vi ökar kontinuerligt andelen ekologisk bomull i vår utrustning, utan att för den skull sänka kraven på slitstyrka.

Lika höga funktionskrav

Bara en liten del av all bomull som odlas i världen är ekologisk och tillgången på råmaterial har varierat. Kvaliteten på ekologiska bomullsfibrer har också varierat – men idag kan vi få tag på en större mängd ekologisk bomull som håller den fiberlängd som krävs för även vår mest slitstarka utrustning.

Av den här långfibriga ekologiska bomullen, uppblandad med återvunnen polyester, tillverkar vi G-1000 Eco, vår "gröna" version av den beprövade och stryktåliga G-1000-väven. Det är värt att säga att G-1000 i alla dess varianter är ett miljöriktigt val eftersom materialet har så lång livslängd. G-1000 Eco ger alltså ytterligare en miljömässig fördel.

Vattenåtgång – en orsak att leta alternativ

Bomullsodling kräver mycket vatten, något som tyvärr också gäller ekologiska odlingar. Det är en nackdel eftersom bomull odlas i klimat där tillgången på vatten ofta är begränsad.

Vattenförbrukning är ett argument för att ersätta bomull med andra material när det går. Det är en av anledningarna – vid sidan av funktion – till att vi även erbjuder kläder i lyocell/tencel©, viskos tillverkat av bambu, hampa, linne med mera.

Läs mer: Om G-1000 Eco och andra varianter av funktionsväven