Sök produkt:

Tencel® lyocell

En naturlig och förnybar fiber

Att vi använder Tencel® i Fjällrävens kläder är ytterligare en pusselbit i ett långsiktigt miljöarbete på materialsidan. Tencel® är ett material från Lenzing Fibers och varumärket för en fiber som också kallas lyocell. Det är ett naturmaterial som tillverkas av cellulosamassa från snabbväxande träslag, framförallt eukalyptus och bok. Råvaran är med andra ord densamma som för viskos men tillverkningsprocessen är skonsammare för miljön.

Från trä till textil i ett slutet system

För att utvinna cellulosafibern ur träråvaran används en ofarlig och biologiskt nedbrytbar kemikalie som tas om hand i ett slutet system. Hela 99,5 procent av lösningen återvinns för att användas på nytt, resten bryts ner i biologiska reningsanläggningar.

Den slutna tillverkningsprocessen är orsaken till att Tencel® fått utmärkelsen ”the European Award for the Environment” av EU. Materialet är även miljömärkt med EU Ecolabel (tidigare kallad EU-blomman).

Samtidigt som vi alltså kunnat konstatera att Tencel® lyocell är ett miljömässigt sunt viskosmaterial, bevakar vi utvecklingen på det här området för att säkerställa att vi använder det mest hållbara alternativet i våra produkter.

Läs mer: Om Tencel® – funktionsfiber med fint fall