Sök produkt:

Rädda fjällräven

Vi vill se fler fjällrävar i de skandinaviska fjällen

Fjällräven, eller Vulpes lagopus som djuret heter på latin, är en av fjällvärldens verkliga urinvånare och har funnits här sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Djuret är dessvärre akut utrotningshotad i Skandinavien och Finland sedan början av 1900-talet, då den jagades hårt för sin fina päls. Trots att fjällräven fridlystes redan 1928 i Sverige och 1930 i Norge har stammen svårt att återhämta sig. Anledningen är främst otillräcklig tillgång på föda och konkurrens från rödräv som tränger ut fjällräven från dess naturliga revir. Klimatförändringar med kortare och varmare vintrar påverkar också livsvillkoren.

Bidrag till forskning och bevarandeåtgärder

Anders Angerbjörn är fjällrävsexpert, professor och forskare vid Stockholms universitet. Han menar att antalet fjällrävar i fjällkedjan skulle kunna fördubblas med rätt insatser. Dagens nivå ligger på 130-200 vuxna individer, medan en livskraftig stam ligger på runt 500 djur.

Fjällräven har sedan mitten på 1990-talet samarbetat med Anders Angerbjörn i olika fjällrävsprojekt. Vi hjälper till att sprida information, bidrar med utrustning och donerar pengar till forskning och stödutfodring. Under 2010 tilldelade vi också Anders Angerbjörn hedersutmärkelsen Guldräv för hans tålmodiga och viktiga arbete.

Antal produkter: 2 Visa: Alla
 1. Så lever fjällräven

  Så lever fjällräven

  De fjällrävar som Fjällrävens grundare Åke Nordin mötte under sina vandringar fascinerade honom så mycket att de fick ge namn åt hans företag.

  Läs mer »
 2. Livsviktigt stödarbete

  Livsviktigt stödarbete

  Mer mat och färre rödrävar – det är i korta drag receptet för hur fjällräven kan bevaras. Läs mer »