Sök produkt:

Anders Angerbjörn

Ihärdig nestor inom fjällrävsforskning 

Sveriges nestor inom fjällrävsforskning är professor Anders Angerbjörn på Stockholms universitet. Han menar att antalet fjällrävar i fjällkedjan skulle kunna fördubblas med rätt insatser. Anders och hans kollegors envisa arbete handlar både om forskning och konkreta stödåtgärder.

Under 2015 har Anders jobbat med fjällrävar i precis 30 år. Hans bana inom ekologin började på de kala klipporna i Bohuslän, men snart vände han blicken mot möjligheterna att studera nordliga populationer i det aldrig sinande ljuset under sommarhalvåret i fjällen. Till sin glädje hittade han fjällräven, som både var intressant och behövde studeras. Att han dessutom kunde komma fjällrävarna så nära, och att de är så olika som individer, fick Anders att fortsätta sitt engagemang. Fascinationen för det lilla djuret finns kvar och varje år är han ute och inventerar och studerar gamla och nya lyor, även om det inte är hans huvudsakliga uppgift som forskare.

Belöningen med fjällrävsforskningen är de framsteg som görs, men också de många naturupplevelserna. Vindelfjällen var den plats där han först kom i kontakt med vår skandinaviska fjällräv och det är en av de platser Anders gärna återvänder till år efter år.

Gillar högt i tak

Han gillar "högt i tak", både i form av en klar dag på kalfjällen när luften är lätt att andas, men högt i tak är också viktigt i diskussioner och forskning. Om man inte kan se öppet och fritt på saker och ting, och våga diskutera andra åsikter, kommer man inte långt, menar Anders. Det är också en förmåga att vara självständig, ihärdig och köra upp axlarna och tjura på, även om det är motigt, som Anders söker hos de volontärer och studenter han plockar in i Fjällrävsprojektet.

Envishet vinner i längden

Anders framhåller just sin förmåga att ihärdigt, envist och säkert ta sig framåt som en avgörande egenskap för att ha lyckats lyfta fjällrävarna ur deras allra djupaste överlevnadskris. Anders jobbar som han vandrar på fjället: det kanske inte går fort, men han kommer sakteliga framåt och han går lika långt, eller till och med längre, än de som springer fort i början. Ett lyckat resultat sitter sällan i benen, det sitter i huvudet.

Målet för Anders är nu till stor del att framtidsäkra fjällrävsprojektet. Han har ”inte längre valt fjällräven – fjällräven har valt honom”, menar han. Därför jobbar han hårt för att de som så småningom tar över efter honom i Svenska Fjällrävsprojektet ska kunna jobba långsiktigt och under trygga ekonomiska förutsättningar i många år.