Sök produkt:

Rasmus Erlandsson

Nyfiken och händig fjällrävsforskare

Rasmus Erlandssons intresse för fjällräv började redan 2008, med en lapp på anslagstavlan på Stockholms universitet där han pluggade. Det behövdes volontärer – fältarbetare – till sommarens inventering av fjällräv. Det var sju år sedan och nu har han gjort sitt första år som doktorand på zoologiska institutionen. Rasmus har i uppdrag att forska kring fjällrävens ekologi tillsammans med arbetsgruppen som driver Svenska Fjällrävsprojektet och han är även ansvarig för fältarbetet.

Rasmus Erlandssons forskningsprojekt går ut på att undersöka hur fjällräven påverkas av det omgivande landskapet. Bland annat genom att titta närmare på hur bytesdjur, rovdjur och konkurrenter – till exempel rödräv – berörs av vegetation och det omkringliggande landskapet. För att kunna undersöka det här befinner sig Rasmus mycket ute på fjället, men han jobbar också med en metod för att enklare kunna använda flygbilder för att analysera landskapet och dess egenskaper. I slutänden hoppas man på zoologiska institutionen att flygbilderna ska ge forskningen ett effektivt verktyg för analys av fjällrävarnas boendemiljöer. 

Flygbilderna skulle göra arbetet betydligt snabbare än att till fots besöka och inventera stora områden, så som arbetet ser ut idag. Rasmus har egentligen inget emot att traska omkring själv. Han längtar nästan ständigt upp till fjällen även om Stockholms skärgård också är en favoritplats. 

Rasmus gillar att vara ute i största allmänhet och han är även en praktisk kille. Även om fältarbetet med fjällräv mest handlar om mindre saker – foderautomater, burar och friluftsutrustning – är det bra att vara händig och praktiskt lagd när man ska vara ute i fält och lösa problem på egen hand.  

• Läs Rasmus Erlandssons egen berättelse om sommarfältarbetet
• Se bilder från Rasmus forskningsarbete på Fjällrävens sida på Instagram

Fotnot: Sedan 2013 finansierar Fjällräven Rasmus doktorandtjänst på zoologiska institutionen, som ett led i vårt långsiktiga stöd till Svenska Fjällrävsprojektet.