Sök produkt:

article

Bära ryggsäck

Frihetskänslan i att kunna bära med sig det man behöver vart man vill är oslagbar och grunden för friluftsliv. Men en ryggsäck med bristfälligt bärsystem eller felaktigt packat innehåll försämrar upplevelsen av att vara ute och innebär risk för skador. Därför är det bra att känna till grunden i kroppens förutsättningar för att bära, och vad det innebär för hur man ska packa och bära sin ryggsäck.

Bästa förutsättningen för att bära, är om överkroppens och lastens gemensamma tyngdpunkt hamnar ovanför ryggens rörelseaxel och ovanför bäckenet. Det är anledningen till att människor i många kulturer kan bära även mycket stora bördor på huvudet.

Om tyngden däremot hamnar långt bakom ryggraden skapas ett vridmoment som vill dra ryggen bakåt. För att inte ramla baklänges måste vi då förflytta överkroppens och lastens tyngdpunkt så att den hamnar ovanför bäckenet igen. Vi böjer oss framåt. Förutom att vi tittar i backen och missar skönheten i omgivningarna kan den typen av bärande ge onödiga påfrestningar på kroppen.

En bärande konstruktion

För att underlätta bärandet har Fjällrävens ryggsäckar bekvämt utformad ryggplatta, stoppade axelremmar och ofta även ett avbärarbälte. Dessa fördelar packningens tyngd över kroppen, och avbärarbältet avlastar dessutom axlar och rygg och för över större delen av bördan till de starkare muskelgrupperna i benen. Det gör att man orkar bära mer och längre.

Lösningen med axelremmar och höftbälte gör också att man kan alternera belastningen mellan dessa. På exempelvis ryggsäcken Kajka finns dessutom möjlighet att justera bredden på infästningen av axelremmarna. På så vis kan man, förutom att anpassa ryggsäcken efter den egna kroppsbyggnaden, även omfördela belastningen på axlarna. Sidostramare vid höftbältet och toppstramare vid axelremmarna ger ytterligare möjligheter att variera tryck och belastning över kroppen.