Sök produkt:

article

Bo i stuga

Bekvämt och praktiskt i stuga

Att bo i en fjällstuga eller på fjällstation är ett praktiskt och bekvämt sätt att vandra. I många bergstrakter, både i Skandinavien, Alperna och på andra håll, finns det en stark tradition av ”hytteliv”. På stugorna samlas vandrare, klättrare och äventyrare för att närma sig bergen, på olika sätt. Även i andra delar av landet, längs vandringsleder i låglandsterräng, finns ett utbyggt nätverk av stugor – en del obemannade och rustika, andra med vandrarhemsstandard.

Att gå mellan stugor i fjällen är enkelt och bekvämt. När du inte behöver bära tält, tjock sovsäck och friluftskök räcker en medelstor ryggsäck på 40-60 liter. Då får du med dig kläder och andra tillhörigheter, mat och termos för lunch och raster, en lättare sovsäck eller sovsäckslakan. Du behöver också en vindsäck för att klara hårt väder och eventuella nödsituationer.

Ett nätverk av stugor i fjällen

Vandrar du mellan Svenska turistföreningens fjällstugor bor du vanligtvis i flerbäddsrum med våningssäng, med kudde och en filt eller ett täcke. Du behöver alltså ha åtminstone ett sovsäckslakan med dig. Boendet kan vanligen inte förbokas, utan det är först till kvarn som gäller. När sängarna tar slut erbjuds golvboende på madrass. Fjällstugor nekar inte plats av säkerhetsskäl, och det kan under högsäsong ibland bli ganska trångt i sovsalar och allmänna utrymmen.

I fjällstugorna finns vanligtvis ett självhushållskök med gasplattor. Att hjälpa till med att bära in färskvatten, ta ut slaskvatten, hugga ved och ta in den, samt städa ur kök och sovrum hör till god stugetikett. En del fjällstugor har en enklare butik med proviantförsäljning och vissa har även bastu.

Norska turistföreningens (DNT) stugor är ofta obemannade, till skillnad från sina svenska motsvarigheter. För att få tillgång till fjällstugorna i Norge behöver du lösa ut en DNT-nyckel. Du kan läsa mer på DNT:s hemsida.

Mer service på fjällstationerna

Fjällstationerna är större och erbjuder mer service och bekvämligheter än stugorna. Butik, oftast restaurang, självhushållskök, duschar, bastu och annan komfort du är van vid från vandrarhem och hotell. Bäddplats kan förbokas och du kan välja mellan olika grader av komfort: från enkla logement till eget rum med helpension. Du kan sova mellan vita lakan eller ta med egen sovsäck/sovsäckslakan. Inte heller fjällstationerna nekar nyanlända plats, när vanliga bäddar är upptagna erbjuds golvboende på madrasser i olika utrymmen.

Stugor på andra håll

Även längs vandringsleder på andra håll finns iordningställda övernattningsstugor för vandrare. En del drivs av turistföreningarna, en del av lokala klubbar och ytterligare andra tillhandahålls av länsstyrelser. Mer information genom lokala turistbyråer.

Läs mer om fjällstugor och stationer på turistföreningarnas hemsidor:
• Svenska turistföreningen, STF
• Den norske turistforening, DNT