Sök produkt:

article

Dra pulka

Pulka praktiskt på vinterturen

Utrustning för vintertur tar plats. Tält, sovsäckar, kläder och kök – allt är rejälare för att klara av kylan och tuffare väder. För att minska bördan på ryggen, särskilt under längre vinterturer, väljer många att dra en del av packningen i pulka. Pulkan kan vara kortare eller längre, och den kan dras med rep eller med skaklar. Det som kan vara värt att tänka på, är att om pulkan ska fungera för att transportera en skadad person, bör den vara minst två meter lång. En pulka har också sina begränsningar om du färdas i tät skog, kuperad eller svårare terräng.

I ett snöigt vinterlandskap ger pulkan välbehövlig avlastning. I den packar du utrustning för övernattning och bivackering, medan ryggsäcken används för sådant du behöver ha till hands under dagen: värmeplagg, termos och enklare mat att stoppa i dig under gång. Vindsäcken kan du också ha här, eller packad högt upp i pulkan.

På hårt och plant underlag glider pulkan som av sig självt. Men så fort terrängen blir knixig och underlaget mjukt blir det tyngre. Av det skälet kan det vara bra om ni är två personer per pulka. Den som inte drar har i uppgift att trampa upp och spåra. Det gäller att titta långt fram och planera turen för att försöka utnyttja terrängen till det bästa. Spåret bör också vara bredare än när man färdas enbart på skidor, annars glider pulkan på kant vilket ger större motstånd i snön. Tänk på att byta av varandra ofta.

Dubbelkommando uppför

Att gå uppför med pulka är kämpigt. Den som drar kan behöva saxa eller gå i sidled, och ofta är det bra om pulkan förbereds så att den kan dras av två personer samtidigt. En annan variant är att en person går bakom och skjuter på pulkan med staven (men se upp så inte staven sticker hål på täckduken). Ibland kan det vara praktiskt att ”seriekoppla” pulkor efter varandra för att hjälpas åt att dra längst fram. Undvik att svettas genom att ta många korta pauser.

Ta det lugnt utför

Det är lätt att skada sig vid utförsåkning med pulka. Välj ett färdsätt som passar din åkförmåga, snöns kvalitet och längden/lutningen på sluttningen. Ofta är det bra att koppla loss pulkans skaklar från höftbältet och styra med armarna, eftersom det ger extra fjädring. Om det är brant kan det vara praktiskt om en person åker bakom pulkan och hjälper till att hålla ner farten med hjälp av ett rep. Vid mycket branta passager bör man överväga att ta av sig skidorna och gå ner, och pulkan kan också vändas så att den backas nerför branten.