Sök produkt:

article

Dun eller syntetfyllning

Sovsäckar kan delas upp i två typer beroende på vilken fyllning de har: dun eller syntet. Båda materialen har sina styrkor respektive svagheter och vilket som är bäst beror på hur du ska använda sovsäcken. Dun har länge varit det mest populära alternativet bland vandrare, men allt eftersom syntetfyllningarna förbättrats och blivit mer ”dunlika” har de blivit intressanta alternativ.

Dun – lätt och packbart

Dun är det självklara valet när vikt och volym är av hög prioritet, till exempel på vandring. Materialet ger mest isolering i förhållande till vikt, det kan packas ihop till liten volym och tar därför mindre plats i packningen. Dun är å andra sidan känsligare för väta och förlorar mycket av sin isolerande förmåga när det är fuktigt. Därför är det viktigt att du håller din dunsäck så torr som möjligt, både när den används och när den är packad. En annan nackdel är att dun kostar lite mer.

Syntet – tålig värme

Syntet är ett bra val när du vistas mycket i fuktiga miljöer, till exempel vid paddling. Syntet är inte lika känsligt som dun och fibrerna har en förmåga att återfå formen även efter långvarig användning. Det tål också viss väta utan att den isolerande förmågan sjunker drastiskt. Syntetsäckar kan tvättas och priset är lägre. En nackdel är att syntet väger lite mer och tar lite mer plats i packningen. Den isolerar även sämre än en dunsovsäck med samma vikt.

Mer om Fjällrävens fyllningsmaterial

Dunkvalitet klassas med begreppet fyllningsgrad (fill power) vilket anges i cuin och mäter dunets bärighet eller ”fluffighet”. Ju högre fyllningsgrad, desto finare dun och mer isolerande förmåga. En fyllningsgrad på 400–450 cuin betraktas som medelgod kvalitet, 500–550 cuin betraktas som god, 550–750 cuin som mycket god och 750+ som utmärkt.

Dunet i Fjällrävens sovsäckar är av hög kvalitet, noggrant kontrollerat och etiskt producerat. Läs mer om dunprocessen på sidan om vårt Djuransvar.

I våra syntetsovsäckar använder vi Supreme Microloft som är en av de ledande syntetfyllningarna på marknaden. Det är en kombination av tunna och något tjockare silikonbehandlade mikrofibrer som fyller sovsäcken med isolerande luft, alltså samma princip som för dunsäckar. Syntetfibrerna är utformade för att ge skön fluffighet och för att återfå sin form väl efter kompression.