Sök produkt:

Att välja material

Helst vill man inte sitta och tänka på sina prylar och vad man har på sig när man väl är ute i skogen. Gör man det så är det ofta något som inte känns rätt. När vi utvecklar jaktkläder använder vi allt vi vet om vildmarksliv, men lägger till det som är viktigt för jakt. En jägare rör sig ibland på ett speciellt sätt och har vissa behov av ljudlöshet och säkerhet som vi inte behöver ta hänsyn till annars. För att slippa stå där och svära på pass rekommenderar vi att göra noggranna val redan innan du kliver utanför dörren. På Fjällräven har vi sedan länge valt att jobba hållbart i allt vi gör vilket även gäller alla jaktkläder. Vi har strikta standarder för allt vi tar fram både vad gäller material, transporter och arbetsförhållanden i våra fabriker.

Sol, vind och vatten

Det finns många typer av vattentäta teknologier i kläder som stänger ute regn men släpper igenom kroppsvärme. Fjällräven har valt att enbart jobba med material som är hållbart framtagna, och det är viktigt att veta att alla våra plagg är utvecklade med strikta miljökrav, oavsett om det är ull, g-1000, läder eller vårt egenutvecklade membran Eco-shell.

G-1000

Sedan många generationer är det många som lärt sig älska Fjällrävens unika G-1000-tyg. Det är en blandning av bomull och polyester som vi gör i en rad tjocklekar, och där man själv kan anpassa vattentåligheten genom att vaxa hela eller delar av kläderna med Grönlandsvax.

Eco-shell

Eco-shell är vårt membran som är helt vattentätt, vindtätt och ventilerande. Det fungerar i tre lager där själva mittendelen består av ett hydrofilt material som stänger ute vatten men släpper igenom ånga från kroppen. Yttertyget är inte impregnerat med fluorkarboner, utan vi har valt hållbara ämnen som inte är skadliga för naturen.

Ull

Fjällräven samarbetar med den skotska ulltillverkaren Abraham Moon. Detta klassiska material är av högsta kvalitet både vad gäller hållbar framställning, som slittålighet och stil. Ull är ett naturligt material som är fantastiskt när man hittat rätt kvalitet och användningsområde.

Läder

Alla våra accessoarer i skinn och läderdetaljer på kläder är tillverkade i Sverige enligt traditionella metoder. Råvarorna är av högsta kvalitet, och produktionen är naturligtvis hållbar och etisk hela vägen. Skinn blir precis som G-1000 vackrare med åren, och att våra produkter ska kunna hålla ett helt liv är en del av vår miljöfilosofi. 

Ljud

För jägaren är ljudlöshet extremt viktigt. Inte bara för den aktiva jägaren till fots, utan även för passkytten på väg till sitt torn. Att hålla sig tyst i timmar handlar inte bara om att låt bli sin telefon och radio, utan om att kunna lita på att kläderna är konstruerade på ett sätt som tillåter vanliga rörelser utan att det prasslar. För detta har vi tagit fram en speciell variant av vårt tyg som heter G-1000 Silent. Den har en ruggad yta som är förlåtande för rörelse och låter dig färdas ljudlöst. 

Värme

Få saker kan störa så mycket som kyla. Och förutom obehaget, så riskeras även säkerheten om man fryser. Omdömet blir sämre, och man är helt enkelt sämre lämpad att avlossa skott när man är nedkyld eller hungrig. Men samtidigt vill man inte vara alltför varm. Därför har vi delat in våra jaktkläder efter jakttyp. Mer aktiv, eller mer stillasittande. Men alla våra plagg klarar en variation, från sval ensamhet till plötsligt arbete i hård terräng.

Kamoflage

I Sverige jagar de flesta i mörkt gröna toner, och någon del i signalorange. Att visuellt kunna smälta in i sin omgivning, oavsett om den är grön eller vit, är självklart en avgörande detalj i jakten. Vi har jobbat en hel del med vår klassiska solida olivgröna färg, men har även tagit fram vita vinterställ och blazefärgade kläder i RealTree-mönster.

Säkerhet

Att kunna hantera sitt vapen på ett säkert sätt är givet för alla jägare. Men ibland är förmågan att kunna hantera sina kläder nästan ännu viktigare för säkerheten. Du ska inte märka dina kläder, utan vara så komfortabel att hela uppmärksamheten kan riktas mot viltet. Rätt färger, rätt kamoflage, rätt signalorange på rätt ställe, och framför allt rätt typ av plagg för den jakt du ska iväg på. Då kan alla lita på att åtminstone du håller måttet.