Sök produkt:

Läderhantverk med svenska traditioner

Med sin gedigna kunskap om både jakt och läder blev Annette Ripheden och hennes medarbetare på Ribes läder en perfekt leverantör av Fjällrävens jakttillbehör. Produkter varsamt tillverkade för hand i vegetabiliskt garvat läder, i en ladugård på ön Öland i södra Sverige.

Ute på gården hörs sporadiskt bräkande får, men de tystnar då hunden Nisse skäller till när dörren öppnas. En tydlig doft av läder ligger i luften och dunket av stansmaskinen längre bort i lokalen upphör när Annette Ripheden säger till Nisse att hålla tyst samtidigt som hon kommer fram och hälsar. 

Hennes handslag är fast och dialekten tydligt småländsk. Den lilla terriern ser inte mycket ut för världen, men bara två år gammal är han en trogen partner i jaktsammanhang och många rävar och grävlingar har fått lämna jordelivet på grund av hans envisa grytarbete i den öländska sanden berättar en stolt jägare och matte. 

Vi kliver in i fabriken där färdiga produkter hänger på ställningar längs väggarna, medan halvfärdiga ligger på borden i väntan på nästa moment. Stora hudar väntar på sin tur i produktionen. Verktyg och maskiner fyller den gamla ombyggda ladugården. 

Annette har växt upp med läder. Mycket av hennes relation till läderprodukter kom genom jakten. Både Annette och hennes man Anders är hängivna jägare och i den lilla butiken på gården finns vackra portföljer, bälten, förkläden, ammunitionsväskor och vapenremmar. Produkter som tål att användas, länge, i både vardag och fritid. Det karga och kärva landskapet på Öland ställer nämligen hårda krav på både jägare och produkter. 

– Här blåser det jämt, det är ett djävla väder, säger Annette som inte är odelat positiv till sin hemort. Men hon vet också att läder fungerar. I regn och blåst men också i sol och sommarhetta ska bälten och väskor fungera, år efter år. Rutinen och erfarenheten från naturens nyckfulla påverkan på produkterna har Annette tagit med sig in i hantverket.

– Läder är ett levande material och man måste kunna ”läsa” lädret för att göra bra produkter. Det finns en ådring, en riktning i lädret som man måste ta hänsyn till, annars drar sig lädret och produkterna kan få en annan form än vad man egentligen avsåg. Hantverk handlar mycket om känsla, det är svårt att beskriva det på något annat sätt. 

Den fingertoppskänslan blir tydlig här, den finns i luften i verkstaden. Även om vissa hjälpmedel och maskiner behövs är det alltid en människas hand bakom varje moment. 

Stansmaskinerna dunkar ut delar och detaljer ur de stora hudarna, ett och ett. Synas och godkänns. De skärs, limmas och monteras ihop av flinka fingrar. Vidare till symaskinerna där samma fingrar syr ihop, fasar kanter och slipar vikningar. Stearinljusets låga bränner trådslut. Texter och rävlogotyper bränns in. Kanterna lackas. Händer och ögon kontrollerar att allt blivit bra. 

Även om en rad med väskor ser likadana ut på håll har de små egenheter i detaljerna. Allt är inte exakt lika. 

– I en hud kan du hitta små ärr och märken där korna har gått emot något vasst i hagen, fått ett sår som läkt ihop. Varje hud har sin egen själ och sin egen historia. Det ger en speciell känsla för varje produkt. Den individuella karaktären förstärks än mer när den färdiga produkten används. Varje märke bär på en historia och en ammunitionsväska, ett bälte eller en vapenrem får med tiden allt fler historier att berätta. 

Produkterna fyller inte bara en praktisk funktion, de blir också en minnesbank för jägaren som bär den. En trogen vän, med ärr och små egenheter, som åldras med värdighet.