Sök produkt:

Rådjurssadel med rönnbärsgelé

(4 personer) 

Ugn: 175° 

1-1,2 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
1,5 tsk salt
0,5 tsk mald vitpeppar 

Sås 

3 msk smör
2 msk mjöl
4 dl steksky från rådjurssadeln
3 dl grädde
salt och vitpeppar
2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)

Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme och 15 minuter i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt). Förbered tillbehör enligt ovan. Sätt på kokt potatis 40 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart. 

Sås

Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln steks och vispa ur till en steksky. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.  

Dags att lägga upp 

Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.