Sök produkt:

Jakten på rådjurssadel

Många jagar för upplevelsens skull, att få vara i naturen. Men många vill även åt det goda viltköttet. Kombinationen av skogens meningsfulla rekreation och möjligheten till att få med en riktigt bra köttbit hem gör jakten så fantastisk.

Jaktledaren bjuder på rykande hett kaffe när vi samlas på morgonen. I det lilla timrade vindskyddet kastar elden stora skuggor på väggen. Han berättar:

Det har regnat en del under natten men nu börjar det torka upp, vi kan vänta oss en fin jaktdag. Det är en viltrik mark och vi har växande stammar av både vild-svin, dov- och kronvilt men idag jagar vi rådjur. Räv och hare är även lovligt. Om vi hinner senare i eftermiddag ställer vi om och jagar lite änder vid ett viltvatten längre bort.

Vi befinner oss på en jaktmark utanför Vingåker i Sörmland. Vi ska jaga småvilt med kortdrivande hundar. I den friska höstluften växer förhoppningarna fram, oktober är en otroligt vacker månad. En av hundförarna har släppt sin hund, en wachtel. Det blir upptag nästan direkt men tyvärr lite för långt bort från mig.

Jakt med drivande hund är en spännande upplevelse. Under jakten driver hunden villebrådet i allt från fem minuter till någon timme. Tekniken är att inte stressa djuret utan att få det att gå kvar i området och tillåta djuret att omväxlande förflytta sig i ett lugnt eller snabbt tempo. Så plötsligt knäcks några grenar bakom mig, ett stänkdjur letar sig fram och förbi mitt pass. Man kallar ofta ett vilt för stänkdjur om det kommer förbi jägaren utan att vara drivet. Det kan vara uppskrämt av drevet eller av jägare, men kommer så att säga från fel håll. Jag är helt inställd på att det är rådjur men det är dovhjort som kommer, ett ensamt handjur, en spets. Jag sänker min hagelbössa, just idag jagar vi rådjur och dessutom är dovhjort endast tillåtet att skjuta med klass-1 vapen. 

Vi hör hur hunden jobbar på andra sidan skogen och snart smäller ett skott av. Det är en jägare vid en liten viltstig som lyckats fälla ett smaldjur, rådjuret kallas så innan hon fått sina första kid. Jag osäkrade mitt vapen, det gick inte så fort så det kändes säkert och tryggt att trycka av i svingen. 

Vilken otroligt härlig känsla, ett fällt vilt som dessutom ger mig en rådjurssadel, kvittrar den lyckliga skytten, en kvinnlig jägare från trakten.

Den här dagen har vi tur att solen visar sig mellan trädtopparna. Det hinner aldrig bli kallt på pass för drevjakt är ofta fartfyllt och det händer grejer hela tiden. Hundarna har jobbat på bra och resultatet från förmiddagens jakt blir smaldjuret men även en mindre råbock.  

Senare efter lunch beger vi oss till ett viltvatten. Det blir en spännande jakt på änder, som flyger både lågt och högt och utmanar oss skyttar till max. Jag tänker stilla att jag borde tränat på skjutbanan mer, min hagelbock följer mig bra och avståndsbedömningen fungerar men jag skulle vilja vara ännu lite bättre.