Sök produkt:

På pass i Värmland

– och möte med  skogens konung

Miljön är skiftande med ena stunden tät granskog som doftar kåda för att senare ge oss vyer ut över vattendrag. I bäckarna virvlar vattnet. I den kyliga morgonluften känns spänningen inför dagen. Här lever den natur- och hundintresserade jägaren som älskar att höra hundens ståndskall. 

Älgjakten är årets höjdpunkt och jaktlaget är väl förberett. Nu samlas gamla som unga, släkt som vänner och löshundsjakt med jämthund är det som gäller. Jaktledaren samlar ihop alla, passkyttar som hundförare, och går igenom säkerhet och avskjutning för dagen:

– Vi har två älgtjurar lovliga och fri kalv. Vi avlossar skott endast i tillåten riktning och tänker på att bära rött hattband eller liknande. Den första såten vi jagar i, där har vi haft flera älgobservationer senaste tiden.

Så är vi äntligen igång. Vi följer via jaktradio allt som händer. En av hundförarna ser en nattlega, viltets viloplats från natten. Men även färska spår och spillning. Älgen väljer oftast väg genom att ta skydd i täckt terräng, den går via hyggeskanter och tätningar. Älgjakten är en utmaning lika stor som i vilken annan jakt som helst, med hundar, utrustning och strukturerat upplägg. 

I de värmländska skogarna blir list och smidighet viktiga redskap när vi försöker hitta de bästa förutsättningarna för en lyckad jakt. Ibland vänder vinden och det gäller att läsa av ofta och noga. Kläderna ska inte prassla och färgen ska smälta in i miljön. 

Det är stora skogsområden vi rör oss i, några passkyttar får långt att gå och terrängen är bitvis kuperad. Jag hjälper en nybörjare och sitter med som mentor under dagens jakt. Vi ser en saltsten lite längre bort och runt tornet flyger några småfåglar. Till slut hör vi på ganska nära håll hundens taktfasta skall och på jaktradion meddelar hundföraren:

- Pass på bortom hygget nu, det är flera älgar i rörelse.

Frusna fingrar och stela leder förvandlas instinktivt till högfungerande effektiva verktyg på nolltid. Djuren går rakt in framför vårt torn med gott kulfång bakom och studsaren osäkras. Sekunder senare ligger en älg, en fin liten pinntjur. Lycka för skytten men även stor lycka för hela jaktlaget som tillsammans arbetat för ett bra resultat. Det är det hela jakten handlar om, samarbete, vältränade hundar som gör sitt jobb och en fantastisk stund ute i friska luften. 

Skytten får en liten grankvist att sätta i hatten vid återsamlingen vid brasan. Det är hans första skjutna älg och han har ett stort leende på läpparna. Nu återstår bara att kavla upp ärmarna och ta hand om det stora bytet.