Sök produkt:

Råbocken i axen

De mörka hornen avslöjar honom i den ljusa axen. Långsamt – knappt synlig – betar han sig fram på fältet. I handkikaren träder hornens vackra pärlningen fram. Kraftiga ihopväxta rosenkransar. Symentrin perfekt. Brunsten är över och den gamle platsbocken har gjort sitt precis som många gånger tidigare. I år är det dessvärre hans tur. Och jag är väl förberedd. Har slipat på alla detaljer. Nästan.

Råbocksjakt i september är en utmaning. Fördumningen som många gånger drabbar bockarna på grund av brunstens slutskede i augusti är som bortblåst. Revirherrarna har slutat hålla koll på sina getter, slutat att jaga bort sina antagonister – helt enkelt slutat att exponera sig i onödan. Och när de ändå gör det blir det sällan som man tänkt sig.

Den gamle började söka sin föda ute på vetefältet, som på grund av omfattade vildsvinsskador förblivit otröskat, så fort brunsten klingat av. Förhoppningen är att han förr eller senare ska visa upp bogen i fältets frodiga kantzoner men han stannar i säden. Där är han trygg. För det mesta syns han inte överhuvudtaget men ibland exponerar han sig ett ögonblick då han lyfter huvudet över axen för att ivrigt tugga de väl utvalda örterna och hålla koll på sin omgivning.

Tidigt nästa morgon är jag på plats igen. Precis i tid för att med daggvåta knän slå mig ner och se den gamle än en gång beta sig bort från mig i axen och med några kvicka skutt studsa över klövern i kanten för att slukas upp av granskogen. Som om han aldrig varit där.

Redan på eftermiddagen är jag tillbaka på kullen. Den enda plats som möjliggör ett säkert skott med kulfång. Jag vill vara på plats tidigt, före bocken, för att om möjligt få en skottchans när han passerar klövern i fältets kant. Men några timmar senare dyker han plötsligt upp mitt i sädesfältet. Hur han kom dit förblir en gåta. Som vanligt huserar han där axen är som högst. Öron och de vackra hornen är allt jag ser. Och vid något ögonblick lite hals – men hållet är för långt för att ens börja tänka på ett riskabelt halsskott.

Efter ytterligare en morgon och kväll på kullen börjar jag misströsta. Jag hade ju tänkt på allt. Sett ut rätt bock, valt en lämplig plats för mitt vaktande, skjutit in bössan och valt mina tystaste kläder. Jag hade till och med en splitterny handkikare runt halsen. Och som om inte det vore nog hade vädrets makter varit på min sida. Vinden hade legat stadigt från precis rätt håll vid varje jakttillfälle och bocken hade mycket riktigt också varit helt omedveten om min närvaro bland ormbunkarna på kullen.

Men en liten detalj hade jag missat. Benstöd till bössan. Jag hade helt enkelt räknat med att bocken skulle stanna till i kantzonen och erbjuda ett enkelt skott på väg till eller från vetefältet. I stället passerade han klövern med några snabba språng varje gång. Och från min plats på kullen är benstöd en förutsättning för att ett betydligt mer krävande halsskott i säden ska kunna bli verklighet.

Sista kvällen. Som vanligt ser jag de mörka hornen och ax som viker sig framför bocken när han ostört och med omsorg lugnt går och väljer ut sina älskade örter. Men den här gången börjar hjärtat slå lite extra. Kvällens ljud ebbar ut och blir till ett svagt sorl i bakgrunden när min andning blir allt mer påtaglig. Snart är den allt jag hör. Den gamle kliver betande ut i en lucka med nedtrampad säd och höjer huvudet för att sina vana trogen spana av omgivningen. Tack vare lite silvertejp, tre stadiga käppar och en stund i snickarboden ligger hårkorset stadigt när halsen exponeras. Nödlösningen verkar fungera. En liten detalj gör hela skillnaden. Till sist faller alla bitar på plats. Det gör den gamla råbocken också.

Stora som små – detaljerna är avgörande vid jakt. Den jägare som slarvar med detaljer äventyrar inte bara jaktlyckan utan också den ännu viktigare etiken. Ett gevär måste vara precist inskjutet. Kläder, optik och annan utrustning anpassat till jaktsituationens krav. Att bygga ett provisoriskt benstöd är förstås inte optimalt. Bättre då att finslipa detaljerna ytterligare en gång innan jakten tar sin början. För ju bättre förberedd jägaren är när det kommer till kunskapen om viltet och valet av utrustning. Ju större är sannolikheten att jakten lycka

Det finns inga produkter som matchar urvalet