Sök produkt:

Ripjakt

– Spänning och gemenskap på naturens villkor

En utmaning, en resa och ett äventyr. Med vänner och några nya bekanta, hundar, utrustning och strukturerad packning. Lappland bjuder in till jaktdagar du minns. Precis som annan jakt i Europa där list och smidighet är viktiga redskap när vi smyger oss riktigt nära viltet.

Fjället bjuder en magisk rosafärgad vy denna tidiga morgon. En lätt dimma över sjön och några regntunga moln längre bort. Vi bor ensligt i en enkel timmerstuga, samsas med hundar och packning. Vi är i väglöst land för att jaga ripa. Vandringen upp kvällen innan tog på krafterna, men vi är fokuserade. Vår jaktguide berättar om jaktens upplägg:

Vi jagar med tre duktiga settrar idag. Det är ett bra ripår i år men vädret påverkar en hel del. Just nu har löven precis släppt och det blir aningen svårare för hundarna.

Alla packar sina ryggsäckar med matpaket och jakttillbehör och sedan ger vi oss av ut. Solen är på väg upp och värmer den frusna marken. Hundarna söker ut över ett större område, precis i gränsen mellan fjällbjörkar och där snåren tar slut. Efter bara en liten stund ställer en av hundarna upp i ett stramt stånd och vi smyger fram med två skyttar, gör oss redo, laddar och väntar in vår guides signal. Hunden jobbar fram och fåglarna flyger upp, men tyvärr överlistar dem oss skyttar. Riporna lyfter lågt och flyger ifrån oss snabbt. Som skytt måste man ha bra koll på hunden och några tillfällen på byte går förlorade. En del ripor springer undan och lyfter i dimman och molnen som ligger väldigt lågt. 

Jaktdeltagarna är ändå nöjda över att bara ha fått se ripor. Som alltid till fjälls skiftar vädret fort, vinden ökar på. Mörka moln drar in och det börjar hagla på tvären. Sikten blir svår men vi följer hundarna ytterligare en bra bit ner mot en myr och sedan upp mot öppnare vidder och en platå. Det gäller att komma rätt i vinden, allt för att hitta de tryckande riporna. Plötsligt står ena hunden igen, nu gäller det. Två dova smällar och en ripa får följa med hem. Hängandes i snaran från ryggsäcken och skytten berättar:

Vilken puls jag fick! Alla dagar på skjutbanan med skytteträning gav utdelning. Fantastiskt roligt att följa hundarna i terrängen. Dessutom en guide som visar hur vi ska smyga fram och inta rätt position, nu gick det vägen. Fjället är mäktigt!

Det blir flera mil i benen innan vi är tillbaka vid stugan till kvällen. Det är inte alla som haft chans på fågel under dagen men ripjakt är så mycket mer än jakt. Det är vandring, fjäll och gemenskap. Hundar som arbetar och vyer man aldrig kan få nog av. Nya möten med människor och just där, vid en liten sjö, ständigt dessa sagolika fjälltoppar som en fond i bakgrunden. 

Ripjakten gav mig en dubbel upplevelse. Dels vandring i storslagen miljö med tid för reflektion men samtidigt intensiv spänning när man närmar sig viltet, berättar en av deltagarna.

Regnet passerar fort och ger oss en fin kväll. God mat över öppen eld, vedeldad bastu och bad i sjön. Lugn och enslig miljö, tid för eftertanke. Historier om tidigare jakter gläder oss vid brasan på kvällen, men till slut tar tröttheten överhand. Jag andas in den klara kvällsluften och stänger dörren till stugan. Blåser ut stearinljuset och somnar gott till ljudet av den sprakande kaminen som ger oss värme.