Sök produkt:

article

Fjällrävens dunjackor

När det kommer till värmande egenskaper finns det ingenting som slår dun som fyllnadsmaterial. Dun ger oöverträffad värme till mycket låg vikt, det är fluffigt och skönt och lätt att komprimera. Därför är dun det självklara valet på expedition eller vandring i stark kyla och på hög höjd. Det är också det bästa för stillasittande aktiviteter som isfiske eller hundspannskörning under riktigt kalla dagar.

I över 40 år har Fjällräven arbetat med dun som isolering och vi har uteslutande använt dun av högsta kvalitet. När erfarna äventyrare berättade för vår grundare Åke Nordin att värmeplaggen inte höll dem tillräckligt varma, bestämde han sig en gång för alla: Ingen skulle längre behöva frysa ute i naturen. Det resulterade i lanseringen av den numera klassiska Expedition Dun-jackan år 1974. Sedan dess har våra dunjackor blivit uppskattade av användare världen över.

Dunjackor av bästa kvalitet

Hög dunkvalitet och smarta konstruktioner är ett par anledningar till att våra dunjackor är så populära. Några facktermer som du kan komma i kontakt med är CUIN (ibland även kallad fill power eller fyllnadsgrad). Det är ett mått som anger hur väl dunet fluffar upp sig. Man pratar även om loft och isolering, det vill säga hur tjockt luftlager fyllningen ger och vilken värmande förmåga isoleringen har. Ju tjockare loft desto bättre isolering. Loftet avgörs av mixen av dun och fjäder. För bästa isolering bör du välja en dunjacka med ett högt cuin och en bra mix mellan dun och fjäder.

Cuin är ett mått på isolering

Cuin står för cubic inches per once och anger hur stor volym (kubiktum) som fylls av ett uns (27,3 gram) dun. För enkelhetens skull kan vi säga att ju högre värde jackan har, desto bättre isolering ger den (givet att allt annat är lika).

Mix av dun och fjäder

Dunet binder mer luft än fjäder och ger också bättre isolering. Det betyder att ju högre andel dun som finns i jackan, desto högre blir de isolerande egenskaperna jämfört med en jacka med samma vikt. Om du stöter på information som säger ”90/10” betyder det att av 100 gram fyllning i din jacka består av 90 gram dun.

Fler detaljer som gör skillnad

Det är inte bara högklassigt dun och hög dunkvot som gör våra dunjackor så populära och varma. Våra huvor är stora, fylliga och har dragsko så att enbart ögonen blir synliga när den dras ihop i riktigt kyligt väder. Många har också en avtagbar syntetpälskant som skyddar mot snöyra. Skyddsklaffar vid dragkedjan stoppar kalldrag och kompletteras med tryckknappar för ökad säkerhet (en trasig dragkedja på vinterfjället kan ju innebära stora problem). Men klaffen ger också flexibilitet: genom att stänga jackan med enbart knapparna kan du ventilera ut fukt och värme.

Vi syr ofta in extra handvärmande fickor bakom de vanliga och har extra syntetfyllning över axelpartiet, så att det behåller värme och form även när du bär ryggsäck eller har tunga saker i fickorna.