Sök produkt:

article

Flerskiktsprincipen

Lager på lager håller värmen

Ett bra sätt att klä sig i kalla miljöer är att följa flerskiktsprincipen. Den ger ett anpassningsbart skydd mot kyla, vind och väta. Flerskiktsprincipen delar upp klädseln i fyra lager, med olika uppgifter:

Innerskiktet – transporterar bort fukt från huden

Fukt leder kyla och bidrar till att du blir nedkyld. Det innersta skiktet ska leda bort väta från huden och hålla dig torr och varm. För att fungera bra ska innerskiktet sitta ganska nära kroppen. Bra material är syntet eller ull, medan bomull bör undvikas (läs mer under materiallära ). Det sistnämnda gäller även kalsonger, trosor, strumpor och bh.

Mellanskiktet – absorberar och transporterar bort fukt samt isolerar

Det andra lagret ska leda fukten vidare, ut från innerskiktet, samtidigt som det ser till att värmen inte lämnar kroppen i onödan. Det är luften i mellanskiktet som isolerar, och om det är mycket kallt eller om aktivitetsnivån är låg behövs ett tjockare lager som innehåller mer luft. Mellanskiktet kan bestå av en fleece- eller ulltröja, och det är bra om det har dragkedjor eller andra öppningar, så att det kan öppnas upp för att släppa ut överskottsvärme.

Ytterskiktet – skyddar mot vind, väta och yttre slitage samt isolerar

Det tredje lagret är ett vind- och vattenavvisande skal som skyddar mot kylan utifrån och håller kvar den värme som finns i de inre skikten. Det samverkar även med de andra lagren genom att släppa ut fukt. Ytterskiktet är det som du är aktiv i, och det ska skydda känsliga delar som huvud, hals, handleder, midja och fotleder. Det bör också kunna öppnas upp i hals, ärmslut och ventilationsöppningar för att släppa ut fuktig värme. Dragkedjor och andra justeringar bör kunna hanteras med handskar.

Moderna skalkläder med membran är populära men i sträng kyla förlorar de mycket av sin ventilerande funktion, då fukten stängs inne i plagget och i sämsta fall bidrar till nedkylning. I torra och kalla miljöer är plagg i G-1000 eller tätt vävd bomull ett bättre val, eftersom dessa släpper ut en liten del fukt genom materialet.

Förstärkningsskiktet – ger extra skydd vid stilla aktivitet

Förstärkningsplagg dras på vid rast eller när det är dags att slå läger. Det kan bäras både utanpå skalet och under, och kan bestå i en extra tröja eller en termojacka/byxa med dun- eller syntetfyllning. Överdragsplagg ska vara så rymliga att de är lätta att dra på utan krångel. Förvara dem lätt åtkomliga i packningen, så att du verkligen tar på dem när du tar paus.

Det är lätt att sätta likhetstecken mellan vintertur och sträng kyla, men i många fjällmiljöer kan vädret bjuda på mycket växlande förhållanden, där exempelvis kustvindar driver in blötsnö och till och med regn. I sådan väderlek kan ett förstärkningsskikt bestå av ett ultralätt regnplagg som dras på för att skydda lager tre, arbetsplaggen, mot väta. Med andra ord: flerskiktsprincipen är en modell som ger underlag för ett sätt att tänka när du planerar turen. Som alla modeller måste den anpassas efter verkligheten och de förhållanden som råder där.