Sök produkt:

article

Fotvård

Ge fötterna lite kärlek

Under den varma årstiden är det extra viktigt att du luftar fötterna och byter strumpor ofta på vandringen. Det är nämligen inte bara hårda kängor eller veck på strumpan som orsakar skav. Den instängda miljön i dina kängor är perfekt grogrund för mikroorganismer som minskar hudens motståndskraft. Att tvätta fötterna regelbundet är en del i att förebygga skoskav, och det finns även en hel del annat du kan göra för att ta hand om tassarna – redan innan du börjar turen.

Innan vandringen

Gå in dina kängor väl och lär dig hur de fungerar på din fot. Känn särskilt efter var du brukar få skavsår, det syns ofta som en liten rodnad. Lägg det på minnet, så att du vet var du kan behöva förebygga skav.

Ett par veckor innan avfärd är det bra att kontrollera fötterna så att du inte har fotsvamp. Det märks i form av fjällning och flagning av hud, ofta mellan tårna men även på andra håll på foten. Fotsvamp behandlas enkelt med en kräm du köper på apoteket.

Tvätta fötterna och slipa ner förhårdnader. Klipp naglar, men se till att stortånageln får rak klippkant för att motverka nageltrång. Massera fötterna med mjukgörande hudsalva.

När du ska ut

Om du vet att du brukar få skoskav, tejpa utsatta ställen innan du ger dig av. Elastoplast töjer sig och ger bra passform. Sträck tejpen lätt innan du sätter fast den och tejpa på tvären under foten och upp en bit på sidorna, men lämna cirka två centimeters mellanrum mellan ändarna. Värm eventuellt tejpen med händerna för att få bättre fäste.

Idrottstejp och andra icke-elastiska tejper är inte lika praktiska eftersom de kan ge veck som i sig bidrar till problem.

Medan du är ute

Passa på att lufta fötterna när du tar paus. Byt strumpor minst en gång per dag och om de blivit våta. Om du börjar känna av skav: stanna omedelbart och tejpa där du har ont eller där huden rodnat. Använd dubbla lager av Elastoplast, och följ tipsen i stycket ovan. Hälen tejpas först baktill och horisontellt ut mot fotens sidor med en eller ett par bitar tejp, och sedan med en tejpbit undertill och uppåt, överlappande de tidigare tejpbitarna.

Om du får en blåsa

Det finns olika teorier om hur blåsor ska hanteras, men det är ett beprövat sätt:

• Punktera blåsan så nära den friska huden som möjligt, gärna på två ställen. Använd en vass liten sax och klipp ett litet V i blåsan.

• Skölj och tvätta med dricksvatten eller med en sårtvättare (det finns behändiga sårtvättlappar för engångsbruk på apoteket). Torka foten noggrant.

• Stora vätskefyllda blåsor eller sprickbildningar kan täckas med Compeed. Se till att Compeed-lappen fäster väl och trimma eventuella veck (till exempel om du fäster den runt en tå) med saxen.

• Täck med ett-två lager Elastoplast enligt beskrivningen ovan. Rulla försiktigt på strumporna så att du inte får med dig tejpkanterna.

• Undvik att ta bort tejpen eller att försöka byta förbandet. Trimma bort lossnade tejpkanter med en sax och förstärk utanpå med ytterligare ett lager tejp.

Massage till natten

Tvätta fötterna varje kväll innan du kryper ner i sovsäcken (samtidigt som du sköter övrig personlig hygien ). Passa också på att smörja in dem med hudsalva, till exempel Försvarets praktiska och kompakta stick, och massera med små cirkelrörelser i cirka fem minuter. Förutom att mjuka upp hud och trötta muskler bidrar massagen till bättre cirkulation och fötterna har bättre förutsättningar att klara ännu en vandringsdag.