Sök produkt:

article

Från larm till hedersbetyg

Under 2009 uppmärksammade djurrättsorganisationer missförhållanden vid dunproduktion på olika håll i världen. Bland annat kunde de visa hur gäss utsattes för plågsam tvångsmatning, ett förfarande som ska maximera tillväxt och ge fet gåslever, och plockning av levande fåglar. Textilbranschen kritiserades för att inte ha koll på alla delar i sin produktionskedja. För att komma tillrätta med problemen inleddes ett gemensamt arbete på branschnivå där både mode-, hemtextil och friluftsföretag deltog.

Vi på Fjällräven upplevde redan 2009 att vi hade en bra kontrollmekanism, men efter larmrapporterna från andra håll valde vi att gå ett steg längre och arbeta än djupare i vår egen produktionskedja. Vi pratade med experter och leverantörer, lärde oss om uppfödning och såg över rutiner vid transport och slakt. Vid vår sida hade vi såväl djurskyddsrepresentanter och veterinärer som dunberedare, transportföretag och experter på vatten- och avloppshantering, etc. Vi lyssnade, tog in och funderade. Vi hittade en dunleverantör som delade vår syn på ansvarsfull djurhållning, och fördjupade samarbetet. Vi har lärt oss mycket på vägen och när vi kommit på något bra har vi delat med oss av våra slutsatser.

Hedersomnämnande från Djurskyddet Sverige

Förändringsarbetet var omfattande och därför var det extra roligt när vi redan 2010 fick ett hedersomnämnande från den svenska frivilligorganisationen Djurskyddet Sverige för vår dunhantering.

Hedersomnämnandet var ett kvitto på att vi var på rätt väg, och arbetet har enträget fortsatt sedan dess. Även om vi är stolta över vad vi har åstadkommit försöker vi hela tiden bli bättre. Vi förbättrar kontinuerligt våra processer för att se till att alla led i produktionskedjan håller högsta möjliga standard ur ett djurskyddsperspektiv. 

Följ produktionen på plats i Kina i vår dun-film

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015