Sök produkt:

article

Friluftskök

Välj rätt kök

Med ett bra friluftskök blir maten en njutbar del av utevistelsen och för den som är bara lite matlagningsintresserad är det inte svårt att koka ihop goda och variationsrika måltider. Det finns olika bränslen och modeller att välja på, och det kan vara bra att fundera ut hur du vill använda ditt friluftskök innan du slår till.

Gas praktiskt på sommaren

Gaskök är enkla och smidiga att hantera. Energivärdet i bränslet är högt, vilket gör att det går snabbt att koka upp vatten. Värmen kan enkelt regleras och köken behöver inte underhållas i någon vidare utsträckning.

Om du vill laga mat ”på riktigt” är så kallade spindelkök det bästa alternativet. Här står brännaren stadigt på egna ben och kopplas med en slang till gasoltuben. Väljer du en bred brännare får du jämnare värme, och maten bränner inte lika lätt fast i kastrullen. Brännare som skruvas direkt ovanpå gasoltuben blir lätt vingliga när du placerar kokkärlet ovanpå.

Superkompakta och snabba gaskök, där brännaren mer eller mindre är integrerad i kokkärlet, är praktiska om du bara ska värma vatten till exempelvis frystorkat. Passar för gramjägaren som inte vill ägna sig åt matlagning.

Testa alltid kök och gastuber innan du ger dig ut, så du vet att de fungerar.

Bensin bättre på vintern

Om du ska vandra i kalla miljöer och på hög höjd är bensin-/fotogen- och flerbränslekök det enda riktigt fungerande alternativet. Bensin och fotogen har bra energivärde, vilket gör koktiden kort, men köket kräver en viss vana i hanteringen – du behöver ”bli kompis med ditt friluftskök”. Läs mer på våra Vintertur-sidor.

Sprit inte effektivt

Spritkök är enkla att hantera och praktiska när vindskydd och allt är i ett ”paket”. Men T-röd/tenol är ett gammalmodigt och ineffektivt bränsle vilket gör att det tar tid att koka upp vatten. Det är svårt att reglera lågan och att dosera rätt mängd sprit i brännaren. De stora modellerna blir också förhållandevis tunga och utrymmeskrävande, vilket är det främsta skälet till att flertalet vandrare idag väljer andra typer av kök.

Ventilationen viktig

Undvik så långt det är möjligt att laga mat i tältet. Om vädret gör att du måste, ska du vara mycket varsam: Se till att ventilationen är väl tilltagen och att det inte finns något intill som kan fatta eld. Ett tecken på förhöjd kolmonoxidhalt är att lågan i köket börjar pulsera och ”puffa”. I så fall ska du genast stänga av brännaren, öppna upp och vädra noggrant.

Mer om kök hos Primus

Vi rekommenderar gärna friluftskök från vårt systerföretag Primus som har tillverkat kök för uteäventyr sedan 1892. Läs mer på www.primus.se.