Sök produkt:

article

Glasögon

Skydda ögonen och förbättra sikten

Starkt ljus bländar och effekten förstärks av reflekterande ytor runtomkring. I yrande snö och flatljus försvinner alla konturer i landskapet. På vinterturen behöver du därför både skydd mot solens strålar i form av ett par bra solglasögon med mörka glas och högkvalitativt UV-skydd, och ett par skidglasögon som ökar kontrasten vid dåligt väder. Tänk på att solglasögon också ska skärma av åt sidan för att minimera ljusläckage.

Snöblindhet orsakas av starkt solljus på ett oskyddat öga, varvid små sår uppstår på hornhinnan. Det är smärtsamt och allvarlig snöblindhet gör som benämningen antyder att du är blind och utom egen kontroll, ofta i flera dygn. Det finns sällan något annat val än att vila i ett mörklagt tält tills besvären gått över. Droppar eller salva kan lindra smärtan. (Det går att tejpa solglasögonen så att bara en smal öppning återstår, för att i alla fall kunna förflytta sig, men det blir sällan särskilt praktiskt.)

Goggles för kontrast

Skidglasögon skyddar ögonen mot vind och drevande snö, vars små vassa kristaller faktiskt också kan bidra till snöblindhet. Många goggle-modeller har mörka siktskivor som skyddar mot stark sol. Sådana fungerar dock inget vidare när det är ”whiteout”, då behöver du något som hjälper till att förstärka kontrasten – en gul eller orangefärgad lins. Det finns skidglasögon med utbytbar lins och du kan överväga att satsa på ett sådant par. Ett praktiskt alternativ är annars att välja goggles med ljus lins som kan bäras med ett par solglasögon under.