Sök produkt:

article

Göra upp eld

Elden ger värme och trygghet

Att veta hur man gör upp en eld ger enorm trygghet på vinterturen. Elden ger värme och ljus, den gör att du kan koka vatten och värma mat ifall friluftsköket av någon anledning inte går att använda. Och den kan användas för att signalera efter hjälp, både dagtid och på natten, i en nödsituation. Om det är någon överlevnadskunskap du behöver ha med dig ut, så är det just att kunna göra upp eld – och förståelsen för att du kan göra på många olika sätt.

En eld behöver värme, bränsle och syre i vissa proportioner för att brinna. Du behöver bygga elden från grunden genom att hitta en bra plats, se till att du har bra syretillförsel och skapa lä. Du måste också se till att du samlat all ved du behöver innan du tänder, för när elden väl brinner ska du inte lämna den obevakad och du ska inte behöva leta i mörker.

Något att tända med

Det finns som sagt många olika sätt att göra upp eld och du bör behärska ett antal av dem. De vanliga är förstås vanliga tändstickor och tändare medan eldstål (så kallade jukkastickor) kräver lite mer vana. Tänk på att tändstickor måste förvaras torrt och att tändare som är fyllda med butangas kan förlora effekt i kyla. Av det skälet är de kanske inte det lämpligaste alternativet för vinterturen. Om vi ska ge förslag på en grunduppsättning är det:

• Vattentätt förpackade tändstickor (för extra vattenskydd kan trästickan doppas i paraffin/stearin eller till och med lackas med nagellack!)
• En bit vaxpapper (finns ofta där grillkol säljs), näver eller liknande
• Eldstål och kniv

Vaxpappret är eldfängt och används för att få fyr på ris, näver, gräs och annat tändmedel som du samlat ihop. Här fungerar även ängsull eller bomull och ett överlevnadsknep är faktiskt att ha med en tampong – de komprimerade fibrerna kan skalas av i små portioner och sätta fyr på många eldar.

Eld – en checklista

Här är ett förslag på hur du går till väga när du gör upp elden:

1. Samla ved, tillräckligt mycket för att det ska räcka hela vägen
2. Välj en plats där det inte är risk att elden sprider sig eller skadar mark och växtlighet. Vid barmark är grus och sand bästa underlaget.
3. Bygg en eldstad, en ring med stenar eller en grop. I snö kan du behöva gräva ner en bit, kanske lägga stockar och grövre grenar som ett underlag för att elden inte ska sjunka ner i snön.
4. Om du har tid: bygg en reflektor. Sätt två vertikala störar i varje ände och stapla sedan veden emellan dessa, ungefär som på en gammaldags gärdsgård. Reflektorn reflekterar värmen mot dig och fungerar även som torkställning för fuktig ved
5. Tänd! När du fått fyr på det finaste tändmedlet, ofta ris, fortsätter du att stegra grovleken till kvistar, grenar och sist huggen stock. Se till att ge utrymme för luft.
6. Håll koll på elden så att den inte sprider sig – eller falnar i förtid.
7. När du är färdig: glöm inte att släcka (mer om det nedan).

Några ord på vägen

Olika träslag brinner olika bra, men ute i vildmarken har du oftast inte möjligheten att välja. Det bästa bränslet finns hursomhelst på backen i form av kvistar och torra grenar, och under en gran finns ofta torrt ris som är utmärkt eldmaterial – även i vått väder. Tjärstubbar har bra bränslevärde, de finns vanligen där det finns torrtallar i utkanten av myrmarker (torrtallar som står upp får du däremot inte ta: de är ofta hem för fåglar, insekter med mera). Färsk ved innehåller mycket fukt, men frusen björk- eller alved kan fungera om du redan har en ordentlig eld med bra värme underifrån.

Tänk på att allemansrätten inte tillåter att du bryter eller hugger ner levande buskar och träd, och du får inte heller skala av näver från växande träd. Du måste också ha koll på vilka regler som gäller för eldning på platsen där du befinner dig, särskilt nationalparker och naturreservat har restriktioner. Eldning kan vara helt förbjudet eller bara tillåtas på vissa iordningställda eldplatser. I nödsituation där det är fara för liv, ditt eller annan persons, är det emellertid tillåtet även i naturskyddade områden.

Lika viktigt att släcka

Du måste vara noggrann med att släcka elden, och dubbelkolla eldstaden så att inte elden kan flamma upp när du lämnat platsen. Rotbrand kan gå ner en bra bit i backen, med stor risk för återtändning. Av det skälet är torvmark, mossa eller jordig skogsmark mindre lämpligt som underlag för din eld, eftersom elden kan ligga och pyra där under lång tid.

För att släcka din eld häller du över vatten eller snö, och i takt med att snön smälter lägger du på ny i flera omgångar. Avsluta med att täcka över med ytterligare ett lager snö. Om du har stenar runt din eldstad är det bra att splittra isär dem, eftersom koncentrationen av värme kan göra att elden flammar upp på nytt.

Elda ofta

Att göra upp eld är, precis som så många andra saker i friluftslivet, inget man läser sig till. Du behöver öva och pröva olika tillvägagångssätt så att kunskaperna sitter där när du verkligen behöver dem. Passa på när du är ute på kortare turer med vänner och familj, när ni plockar svamp eller bär, cyklar, fiskar och så vidare.

PS. Viktigt om eld och hypotermi!
Placera aldrig en allvarligt nedkyld person nära en eld för återuppvärmning. Den nedkylde måste hanteras mycket försiktigt och återuppvärmningen ska ske långsamt. Däremot kan elden fungera som värmekälla för dig och övriga personer i gruppen, som kanske delat med er av förstärkningsplagg med mera till den nedkylde.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015