Sök produkt:

6 frågor till Christiane, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Fjällräven

Varför vill Fjällräven undvika fluorkarboner?

“Perfluorerade ämnen är en typ av föreningar som är både fett- och vattenavvisande och därför används i många sammanhang, exempelvis som impregnering av läder och textil. Ämnena har förmåga att ansamlas i levande organismer och orsaka toxiska effekter. Att det finns en sådan risk räcker för att vi inte ska vilja använda dem.

Vi tillämpar försiktighetsprincipen; vi vill undvika alla typer av skadliga kemikalier och har tydliga restriktioner och krav på leverantörer.”

Vad innebär fluorkarbonfri impregnering för produkterna, blir de sämre eller mindre vattentäta?

“Fluorkarbonfria impregneringar är också vattenavvisande, så produkterna blir absolut inte sämre. Ser man till våra produkters användningsområde – friluftsliv – så uppfyller de fluorkarbonfria impregneringarna kraven på funktion. Däremot är de inte lika avvisande mot olja.

Sen kan de behöva förnyas lite oftare – ungefär varannan tvätt. Vi menar att det är en liten extra insats för att få bort de här farliga ämnena.

Sen är det ju så att vattentätheten faktiskt inte har med impregneringen att göra, det åstadkoms på andra sätt; hos exempelvis Eco-Shell är det membranet som gör plaggen vattentäta.”

Det har tagit flera år att gå över till fluorkarbonfria impregneringar. Varför har det tagit så lång tid?

“Vi behöver testa de nya alternativen så att vi är säkra på att de uppfyller våra krav på funktion. Det tar alltid tid. Dessutom har det hänt väldigt mycket på marknaden de senaste åren, det har kommit många fler alternativ. Vi vill också vara helt säkra på att alternativen verkligen är bättre hållbarhetsmässigt samtidigt som de har bra funktion.”

Kan ni vara säkra på att det inte finns fluorkarboner om man testar tyget?

“Eftersom ämnena fortfarande används vitt och brett, även i vår bransch, är det omöjligt att garantera att det inte finns spår av fluorkarboner. Det finns risk för kontaminering både under produktion, transport och i butik.”

Hur gör man för att återimpregnera en jacka som har fluorkarbonfri ­impregnering?

“Du ska välja en fluorkarbonfri sprayimpregnering, till exempel PFC-free Waterproofing Impregnation som vi tagit fram specifikt för Eco-Shell.”

Jag har en äldre skaljacka, borde jag slänga den nu?

“Nej, absolut inte – att slänga en välfungerande jacka vinner inte miljön på. Det bästa man kan göra är att använda den så länge som möjligt och sedan låta den gå vidare till någon annan som kan ha nytta av den.”