Sök produkt:

Tillbaka till framtiden

1960 revolutionerade vi utvecklingen av vandringsryggsäckar när vi gick från dåtidens träramar till lätta och starka aluminiumramar. Nu har vi gått tillbaka.

Fjällrävens Kajka lanserade 2008 och har hyllats både i friluftspress och bland vandrare världen över för sina smarta funktioner, stora kapacitet och det användarvänliga justeringssystemet Perfect Fit. År 2009 utnämndes den till Årets friluftsprodukt av svenska Utemagasinet och Bäst i test av finska tidningen Retki 2011.

Men bra kan bli ännu bättre och sommaren 2013 lanserades Kajka i en ny uppgraderad version. Helt unikt är den innovativa, miljöanpassade ramkonstruktionen av finsk björk. Den har inneburit att vi har kunnat sänka koldioxidutsläppet som aluminiumramen ger upphov till med 90 procent. Den uppdaterade Kajka utsågs till Gear of the show av amerikanska tidningen Outside vid lanseringen på den stora Outdoor Retailer-mässan i USA 2012.

Så när du tar med din Kajka ut i skogen kan du göra det i förvissning om att ett steg tillbaka till rötterna även kan vara ett steg framåt för miljön.

Vem är då hjärnan bakom Kajka?

Mellan skisser, provtyger och produkter tar vi oss fram till en väldigt produktiv Henrik Andersson och frågar honom om ryggsäcken. Henrik är ansvarig för Fjällrävens designavdelning och också hjärnan bakom Kajka. Han rättar mig när jag säger detta och poängterar betydelsen av alla de andra i teamet  som har varit delaktiga i utvecklingen och testerna längs vägen.

”Utan dem hade inte Kajka varit den ryggsäck den är idag.”

Vad intresserar dig?

”Att vara utomhus. Att åka skidor, springa, surfa, simma, sova ute, äta ute. Jag brinner också för att utveckla mångsidiga och hållbara produkter med liten miljöpåverkan.”

Hur kom du fram till designen på Kajka?

”Jag utgick från Fjällrävens grundvärderingar och förmåga att skapa funktionella produkter med lång livslängd. Framförallt Inspirerades jag av Kånken och dess enkla och genomtänkta funktionalitet. Tycker det är fantastiskt med produkter som står emot trender och fortsätter att användas år efter år och bara blir mer omtyckta med tiden.”

Vad innebär det att en ryggsäck är utformad efter mäns respektive kvinnors anatomi?

”Mått och form på axelremmar och bärsystem skiljer för att vara optimerade för kvinnor och mäns olika kroppar. Det skiljer sig såklart mycket mellan olika användare så alla säckar går att justera i rygglängd, axelbredd etc. Generellt har kvinnor nättare överkroppar varför axelremmarna är något kortare. De är dessutom formade för att inte skära in i bysten.”

Den nya Kajka har en ram av trä, varför det?

”Vi utförde för ett antal år sedan en livscykelanalys på Kajka för att kunna klimatkompensera produktionen, vilket vi gjort sedan 2010. Genom analysen lärde vi oss att aluminiumramen stod för en stor del av energiåtgången och klimatpåverkan. Vi satte då igång ett projekt för att kunna ta fram en konstruktion med bibehållen eller ökad prestanda med lägre miljöpåverkan. Efter flera års utveckling och över hundra testade ramar i olika material och konstruktion lanserade vi somaren 2013 en uppdaterad Kajka. Ramarna, som tillverkas av finsk björk, har en över 90 procent lägre miljöpåverkan än de gamla ramarna.”

Hur tacklar träramen det slitage som uppstår ute på färd?

”Ramarna håller väldigt bra. Under alla långa fälttester vi och vårt test-team genomfört har inga ramar skadats oprovocerat. Vi har endast lyckats skada ramarna när vi utsatt dom för hårt provocerat våld."

Hur har dom testerna sett ut?

"För att se var gränsen går har vi till exempel släppt fullpackade säckar från olika höjder mot hårt underlag. Lägre höjder innebär inga problem, inte heller fall från ett par meter om inte säcken landar väldigt oturligt. Först om säcken landar tungt med ramen mot en kant så riskerar ramen att skadas. Om man undviker denna typ av våld slipper man sådana problem."

Är ramarna behandlade på något sätt?

"Ramarna behandlas med linolja för att få ett bra fuktmotstånd. Behandlingen har bra hållbarhet men efter en säsong med långa vandringar kan man olja in ramarna så behåller man träets fina egenskaper på lång sikt.”

För vilka äventyr är Kajka konstruerad för?

”Bärsystemet på Kajka är konstruerat med fokus på komfort vid längre vandringar. Funktionaliteten och mångsidigheten gör dock att den lämpar sig bra även som reseryggsäck.”

Favoritfunktioner hos Kajka?

"Den stora frontöppningen som gör att man kan packa och öppna upp Kajka nästan som en resväska. Det avtagbara locket som kan användas som axelväska eller höftväska vid kortare turer. Justeringen för olika axelbredd är unik och gör att samma säck kan anpassas efter olika familjemedlemmar till exempel. Och nätutrymmet i botten där man kan torka fuktig utrustning under soliga dagar är också en unik och bra detalj.”

Kan du beskriva Kajka med tre ord?

”Enkel, hållbar, anpassningsbar.”

Till sist, är det något vill tillägga?

”De bästa produkterna blir med tiden bättre. Investera i hållbar, mångsidig utrustning som med tiden slits in, inte slits ut!

Jag vill också tipsa om att sova mer i tält, eller under bar himmel. Med en bra sovsäck sover man bäst utomhus, året runt.”

Du kan läsa mer om Kajka på ryggsäckens produktsidor, här är två av de populäraste storlekarna: Kajka 55 W för kvinnor och Kajka 75 för män. 

 

Antal produkter: 8 Visa: Alla
 1. Kajka Jr.

  Kajka Jr.

  Vandringsryggsäck som passar 8-12-åringar. Bekvämt bärsystem, stort huvudfack och flera pr...
  1 099,00 SEK
  Läs mer
 2. Kajka 65

  Kajka 65

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort och smarta funktioner. Bärsystem med Perfec...
  3 599,00 SEK
  Läs mer
 3. Kajka 100

  Kajka 100

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort och smarta funktioner. Bärsystem med Perfec...
  3 999,00 SEK
  Läs mer
 4. Kajka 75

  Kajka 75

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort och smarta funktioner. Bärsystem med Perfec...
  3 699,00 SEK
  Läs mer
 5. Kajka 55 W

  Kajka 55 W

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort, smarta funktioner och nytänkande träram. P...
  3 499,00 SEK
  Läs mer
 6. Kajka 65 W

  Kajka 65 W

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort, smarta funktioner och nytänkande träram. P...
  3 599,00 SEK
  Läs mer
 7. Kajka 75 W

  Kajka 75 W

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort, smarta funktioner och nytänkande träram. P...
  3 699,00 SEK
  Läs mer
 8. Kajka 85

  Kajka 85

  Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort och smarta funktioner. Bärsystem med Perfec...
  3 899,00 SEK
  Läs mer