Sök produkt:

Q&A med Johan Skullman

Frågor och svar från vår friluftsexpert Johan Skullman på vår Facebook-sida.

Fråga 1

Hej Johan! I din film om hur man sätter upp tält på vintern ser jag att ditt tält har sidflikar som du lägger snö på. Hur kan man skapa samma effekt (d.v.s. förhindra att det kommer in luft) om tältet inte har sådana flikar? Utan flikar tränger ju luften in lättare?

Svar

Du kan skotta upp snö eller lägga snöblock längs sidorna. Anledningen till att göra så (med eller utan en så kallad markkappa) är att hindra snö från att blåsa in i tältet. Men glöm inte att ventilationen är jätteviktig, av flera anledningar.


Fråga 2

Situation: Man har åkt skidor flera dagar och pjäxorna är blöta, trots att de har innerskor. Sedan vaknar man upp i -35 °C och upptäcker att pjäxorna har frusit till isklumpar som det är omöjligt att få ner fötterna i. Hur undviker man en sådan situation, eller vad gör man när det händer? Ska man sätta plastpåsar utanpå strumporna?

Svar

Jag rekommenderar att du använder pjäxor av läder med lös innersko. Undvik gummi eftersom det ändrar storlek beroende på temperatur (sväller i värme, krymper i kyla). Förvara alltid innerskorna i ett fodral/en packväska under natten. När du vaknar på morgonen lägger du den inuti sovsäcken så att skorna värms upp något. Du kan göra samma sak med pjäxskalet, eller åtminstone sätta ihop dem (skaft i skaft) och lägga dem mellan sovsäcken och liggunderlaget. Det är viktigt att använda en packväska så att sovsäcken inte blir fuktig eller blöt. 


Fråga 3

Hur håller man nere ryggsäckens vikt på vinterturer?

Svar

Att hålla nere ryggsäckens vikt och storlek handlar om att göra val. På vintern behöver man ett lite kraftigare tält och en välisolerad sovsäck. Därutöver kan man behöva välja en tjockare förstärkningsjacka. Att jaga gram på bekostnad av komfort är ingen bra idé. På vintern ändras förhållandena ofta och man behöver bra isolering när man vilar. Det är jätteviktigt för prestationsförmågan och uthålligheten. Målet och syftet med dina vinteraktiviteter sätter på många sätt standarden för din utrustning.

Praktiskt tips: Använd två sovsäckar: en tunnare (förslagsvis -2 till -5) och en tjockare (förslagsvis -8 till -15). På så sätt får du många fler alternativ för att anpassa dig efter temperaturen.


Fråga 4

Innertält eller inte på en vintertur?

Svar

Enkelväggiga tält är svåra att använda vintertid så jag rekommenderar verkligen ett tält med separat innertält.


Lär dig mer! Johan Skullman har gjort nästan 30 instruktionsfilmer åt oss.