Sök produkt:

article

Håll dig torr

Så lite som möjligt ska bli blött

En bra grundprincip när du är ute på tur är att göra så lite som möjligt blött. Det gäller både utrustning som ryggsäckar och sovsäckar och sådant du bär på kroppen: skalplagg, mellanlager, skor och handskar. Väta leder som bekant kyla; det främsta hotet mot välbefinnandet på vinterturen. Med begränsade möjligheter att torka pinaler gäller det att agera förebyggande och försöka se till att hålla sig torr.

Det finns många knep att hålla vätan borta, men i grund och botten handlar det om att ge akt både på den fukt du själv genererar när du svettas, och yttre väta i form av snö som smälter. Här är några exempel på åtgärder:

• Justera hela tiden kläder efter yttertemperatur och efter hur mycket du rör dig. Du ska vara precis så varm att du varken fryser eller svettas.

• Spara dina förstärkningskläder till vila och nödsituationer.• För att hålla handskar torra vid hög fysisk aktivitet, till exempel när du gräver bivack eller vindblock, gräv i en skalvante med enbart en tunn ullvante under. En annan variant är att ta ur fodret ur din femfingerhandske och gräva i enbart läderdelen av handsken.

• Om dagsmeja gör att snö smälter ovanpå dina pjäxor och tränger in i dem, använd en snödamask eller grävpåse för att skapa ett skyddande men ventilerande skal.

• Borsta av snö från kläder, skor och ryggsäck om du går in i ett varmt utrymme, till exempel en raststuga.