Sök produkt:

article

Hitta tältplats

Bo bra i tält

Att hitta en bra tältplats är ett arbete som börjar långt innan nattlägret slås upp. Redan under planeringen av turen går det att på kartan upptäcka lämpliga områden där det är störst chans att hitta till exempel plana ytor och rinnande vatten. Leta på bibliotek och nätsajter efter led- och turbeskrivningar och lyssna med bekanta som kan tipsa om bra tältplatser.

Ett grundkrav på en tältplats, särskilt i fjällterräng, är att den är skyddad från hård vind – till exempel i lä från träd, stenblock eller terrängformationer som en ås eller en kulle. Fast, plan mark eller släta klippor är bra underlag. Undvik bergspass och andra platser där vinden pressas samman.

Johan Skullman, utrustningsexpert på Fjällräven, tipsar om hur du hittar en bra tältplats.

Välj torrt underlag

Väljer du en plats med sand eller jord rinner vattnet ofta undan om det skulle börja regna. Undvik däremot uttorkade flodfåror eller strandbankar – du vet aldrig när de fylls igen. Tälta gärna högre upp än längst ner i botten på en svacka, det är ofta torrare och du slipper vakna i en vattenpöl. Lite högre läge innebär också något bättre ventilation i tältet och mindre insekter och mygg.

Plant och mjukt

När du väl hittat en plan plätt stor nog för tält och utspända stormlinor ser du till att plocka bort lösa föremål som stenar och pinnar, kottar och annat som kan störa nattsömnen. Färre vassa föremål under tältet sparar också tältgolvet från onödig nötning.

Vacker utsikt

Eftersom du förmodligen är ute för upplevelsens skull, bör du placera tältet på en plats som ger fin utsikt och gärna kvällssol. Men välj hellre en skyddad plats framför en med vyer. Du kan alltid gå en bit från tältet om du vill njuta av utsikten medan du äter. Under de varmaste sommarmånaderna kan det vara bra med skugga under morgonen då solen går upp tidigt och ganska snabbt gör tältet obehagligt varmt.

Sök efter rinnande vatten

När du väl slagit läger behöver du tillgång till vatten för dryck, matlagning, disk och hygien. Även om du inte kan använda vattnet till dricksvatten kan det förmodligen användas till tvätt och disk. Om tillgången på dricksvatten är begränsad måste du spara det till matlagning.

Utse en plats för toabestyr

För att inte riskera bakterier i maten ska du använda bäcken nedströms till hygien, toabestyr och disk. Toaletten ska inte vara i eller precis bredvid bäcken och måste förläggas lägre än tältet och dricksvattnet. Bestäm i sällskapet var ni gör vad, så att alla vet vad som gäller. På välbesökta leder eller populära tältplatser bör du se till att du inte slår upp tältet i någon tidigare vandrares toalett. Tänk också på att inte lämna matrester, toapapper och annat synligt på platsen. En bra tältplats ska kunna användas av andra också.

Hålla ordning på grejerna

Ju fler ni är desto rörigare blir det i absid och tält. Skaffa rutiner kring hur ni bor och placerar utrustning. Lägg det du kan tänkas behöva under natten eller på morgonen lätt åtkomligt. Det gör allt enklare när ni är trötta och vädret tjurigt. Att stoppa våta strumpor, sulor och underställ i sovsäcken gör att du sover sämre. Häng dem på linan i taket inne i tältet eller absiden om det är bra väder. Sommartid torkar det bäst i den bättre ventilerade absiden än i innertältet.

Förbered för morgondagen

Redan innan du går och lägger dig ordnar du för morgonen. Har du varmvatten i termosen kan du laga till din frystorkade frukost utan att kliva ur sovsäcken. Om du inte gillar den varianten så se ändå till att du har vatten tillgängligt för att kunna sätta igång frukosten i absiden om det är dåligt väder. På så vis kan du också börja dricka små portioner vatten redan när du vaknar för att fylla på med vätska tidigt på dagen.

Ett eget element

Koka vatten på kvällen och fyll ett par halvlitersflaskor och en termos. Isolera flaskorna, med en strumpa exempelvis, så du inte bränner dig och placera flaskan vid fötterna. Under natten när vattnet svalnat flyttar du den till mellangärdet och tar av isoleringen. På så vis får du både extra värme under natten och vatten att använda till frukosten. Har du två flaskor kan du dessutom stoppa dem i kängorna för att driva ut fukten och få en skönare start på dagen.