Sök produkt:

article

Hitta vatten i djungeln

Vatten är något av det mest centrala för överlevnad i alla situationer. Därför kan det kännas skönt att veta att det finns rikligt med vatten i djungeln. Att använda vegetationen och att försöka hitta en källa med rinnande vatten är två sätt att hålla vätskebalansen i ett nödläge.

Utnyttja vegetationen för att samla vatten

Eftersom djungler är så fuktiga, är det faktiskt enklare att hitta vatten här än i många andra miljöer. Men du måste veta var du ska leta. Regnvatten som samlats i rena behållare eller i växter är vanligen säkert att dricka.

När du befinner dig i regnskogen kommer du att se att bladen på marken är stora. På grund av den begränsade mängd solljus som når ned till dem har de vuxit sig större än vanliga blad för att bättre kunna ta upp solstrålarna. Den här typen av blad är användbara när man ska samla upp dagg och regnvatten.

Om du har något att förvara vattnet i vinklar du bara ett av dessa gigantblad ner i behållaren över natten eller under ett skyfall. Du får då färskt dricksvatten på nolltid. Om du har med dig en regnponcho kan du binda den i ett träd på snedden och låta regnet samlas upp där. Tycker du att vattnet smakar lite underligt kan det bero på att regnvatten saknar vissa mineraler som normalt finns i dricksvatten.

Ett annat praktiskt tips är att knyta en genomskinlig plastpåse runt en grön och bladrik gren. Då avdunstar vattnet från bladen och kondenseras i plastpåsen. Om du lägger nedskuren vegetation i en plastpåse kommer den också att producera kondensation som kan ge eftertraktade droppar.

Följ djuren till källan

Eftersom djur behöver dricka regelbundet kan de faktiskt leda dig till vattnet. Men vilka djur är det bäst att hålla koll på?

Till att börja med bör du helst inte förlita dig på köttätarna. Eftersom de får i sig vätska från sina byten kan de klara sig långa perioder utan att dricka. Sök hellre vägledning från betande djur. De går sällan särskilt långt från vatten.

Fåglar kan också bli dina allierade i jakten på något att dricka. Sjöfåglar är inte tillförlitliga eftersom de flyger långa distanser utan att mellanlanda. Fröätare å andra sidan, som finkar och duvor, vistas aldrig långt från vatten. Fröätarna dricker vid gryningen och skymningen, och när de är på väg till vattnet flyger de lågt och rakt. När de återvänder är de mätta och belåtna; då flyger de från träd till träd och vilar ofta. Precis som köttätande däggdjur får rovfåglar som hökar, örnar och andra asätare i sig vätska från sina offer och är därför inte lika bra vägvisare.

Självklart ska du också hålla utkik efter mänskliga spår. De leder ofta till en brunn, ett borrhål eller ett dräneringshål. Om du upptäcker att vattnet bara är en lerig bäck eller dypöl gräver du ett hål i den sandiga jorden ungefär en meter från kanten. Renare vatten kommer då att sippra ner i hålet.

Viktigt att rena!

Sjö, damm, träsk eller källa – om du hittar vatten ska du inte dricka av det omedelbart eftersom det kan innehålla parasiter som gör dig allvarligt sjuk. Rena alltid vattnet med vattenreningstabletter eller koka det över en eld i minst 10 minuter. Självklart kräver det att du har tabletter eller en behållare du kan använda som kokkärl. Tänk alltså på att ta med dig det på resan och bär det alltid med dig.