Sök produkt:

Det finns inget som heter dåligt väder

På många håll bjuder vintern både på regn, snöblandat och singlande flingor - ibland till och med allt på en och samma dag. Men som ordspråket lyder: det finns inget dåligt väder... Oavsett vad vädret gör bjuder vintern på många olika typer av äventyr.

Därför har vi har samlat fem jullovstips för både fin- och fulväder.

Besök vår tältkåta på Gärdet i Stockholm

Om du har vägarna förbi Stockholm i vinter är du välkommen att hälsa på oss i vår tältkåta på Gärdet. Den ligger precis intill de skidspår som vi tillsammans med Stockholms skidspår drar upp för alla skidglada i vinter. Så snart det blir kallgrader börjar skidspåren prepareras, men redan innan dess kan du komma in i kåtan, dricka en kopp kokkaffe med vår personal, få tips om friluftsliv och titta på valda delar ur vår vinterkollektion. Och när snön väl är på plats kan du testa på att gå på turskidor. Läs mer här »

Vandra i ett naturreservat eller nationalpark

Den gängse bilden av vandring är att det är en vår-sommar-höst-aktivitet, när dagarna blir korta glömmer många av oss bort våra favoritställen. Gör inte det! Vandringslederna ligger där att besökas, förvisso i mindre nyansrik färgskala men inte mindre natursköna för det. Packa ryggsäcken med termos, sittunderlag, något att äta och ett förstärkningsplagg och ge dig ut. Hos närmaste länsstyrelse kan du hitta information om naturreservat och nya vandringsleder i din närhet. En förteckning över landets länsstyrelser finns här.

Lägereld, fika och kullerbyttor

Visst kan det vara kylslaget att vara ute på vintern! Gör därför så som människor gjort i alla tider: tänd en brasa! Eftersom du inte får bryta kvistar i naturen är det lika bra att ta med ved, tändstickor och en kniv eller yxa för att kunna förbereda elden (för någon kanske friluftskänslan börjar infinna sig redan här?).

Ta med familj och vänner och leta upp ett vindskydd, eller en fin, vindskyddad plats. Gör en lägereld, duka upp all den mat och dryck ni packat med er i ryggsäcken och umgås runt lågorna. När värmen och energin börjar sprida sig kan det vara läge för lek: kurragömma, kullerbyttor och kasta macka är underskattade glädjespridare, oavsett ålder på sällskapet.

Skattjakt med gps eller mobil

Geocaching är en slags skattjakt med GPS där man söker efter "cacher" med hjälp av koordinater som är utlagda på internet. Ett kul sätt att komma till oväntade ställen med problemlösning på kuppen. Svårighetsgraden varierar, från raka koordinater till cacher som du behöver lösa matematiska problem eller en krypterad kod för att hitta. Sajten www.geocaching.com berättar hur du kommer igång. Där finns också en app du kan ladda ner för att få dina första utmaningar som du kan leta upp med hjälp av mobilen. Ta med familjen eller utmana några kompisar och se vem som hittar fram först!

Testa tältet i kyla

Det finns ingen regel om att du måste sova i tältet bara för att du slår upp det. Vill du bara ha en vindskyddad fikaplats, en spännande lekplats för barnen eller övning i praktiskt handhavande går det fint att plocka fram tältet även mitt i vintern. Inte minst om det blåser och marken är frusen – då kan din tältstund ge erfarenheter som du kan ha nytta av på längre turer. Var beredd på nyfikna frågor och långa blickar från grannar och förbipasserande... Och förstås: en stunds trivsel under tältduken.

Researcha ditt nästa äventyr

Det finns dagar när vädret gör det mer omständligt att ta sig ut (även om vi med bestämdhet håller med i ordspråket att det inte finns något dåligt väder). Eftersom jullov ändå definieras av sitt andra delord, "lov", kan det vara bra med reservaktiviteter för riktigt uschligt väder. Bibliotek är en bra destination under dessa dagar, och varför inte sätta som mål att researcha ditt nästa äventyr? Leta upp hyllan för Friluftsliv och botanisera i tidningshyllan med outdoor-magasin, med största säkerhet får du uppslag till nya påhitt för helger och semestrar. Sen är det bara att börja drömma och planera.

 

Ha en god och friluftsfull jul!

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015