Sök produkt:

article

Klä dig rätt

När du är ute i naturen ställs andra krav på dina kläder än till vardags. Du möter väder och vind, slitage och törnar från terrängen och du svettas och fryser, om vart annat, när du rör dig. Om du väljer tåliga material och klär dig enligt flerskiktsprincipen håller du dig torr, varm och behaglig. Ett underställ som transporterar bort fukt, en värmande tröja som mellanlager och ytterplagg som blockerar vinden brukar vara lämpligt för vandring. När du tar paus eller om det börjar regna drar du på dig ett förstärkningslager ovanpå.

Väta leder kyla

Vi talar gärna om friluftskläder med funktion – kläder i fukttransporterande, isolerande, vind- och vattentäta material, ja, även i material som släpper ut fukt. Materialet spelar nämligen en viktig roll i att skydda dig mot vind, kyla och väta. Just väta är det stora hotet mot välbefinnandet eftersom det leder kyla. Du bör undvika bomull i kläder du bär närmast kroppen – strumpor, tröjor, underbyxor – eftersom fibern håller kvar fukt och gör att du lättare börjar frysa.

Variera efter väder

Flerskiktsprincipen delar upp klädseln i fyra lager med olika uppgifter. Med flera lager är det enkelt att variera klädseln efter växlande väder och arbetstempo. När du blir svettig skalar du helt enkelt bara av ett lager, och när du fryser förstärker du med ytterligare ett.

Kombinerat för funktion

Det finns förstås många sätt att kombinera de olika lagren. På Fjällräven slår vi gärna ett slag för ytterskikt som ventilerar riktigt bra samtidigt som de skyddar mot vind och väta – som G-1000 och softshell. Då minskar du risken för att du blir blöt inifrån av svett när du rör dig. Om vädret slår om och det blir riktigt blåsigt eller regnigt drar du fram ditt vattentäta skalplagg ur packningen.

På huvud och händer

Vädret i sommarfjällen kan bjuda på både soliga 25°C ena dagen och nollgradigt med regn på tvären. Även när du rör dig i mer låglänt terräng behöver ha med en eller flera huvudbonader, kanske även handskar. En solhatt eller keps skyddar ansikte och ögon mot UV-strålar, medan en tunn mössa värmer när vinden viner. Mössan kan också komma till pass när du sover, så välj gärna en utan för mycket utsmyckningar i form av tofsar och liknande. På händerna fungerar ett par tunna handskar i till exempel windstopper-fleece perfekt under sommarhalvåret.

Bra med flexibla plagg

På en vandringstur kommer du förmodligen att bli både kallare, varmare och blötare än du tror. På fjället är det inte heller så viktigt med variation. Istället för att ta med en uppsjö av klädesplagg att byta emellan, se till att ha plagg som är flexibla. Zipoff-byxor är ett bra exempel, med dem har du ett par shorts när det är varmt och långbyxor när det är lite kyligare eller snårigare.