Sök produkt:

article

Kök

Bli kompis med ditt friluftskök

Ett bra friluftskök för vinterbruk ska vara stadigt och ha ett rejält kokkärl så att du även kan smälta snö till dryck. Effekten i det ska vara så bra att du inte behöver tillbringa onödigt lång tid med att vänta på att vatten ska koka upp.

Effekt har med bränslets energivärde att göra, och bensin/flerbränslekök är det enda verkligt fungerande alternativet på vintern. Bensin och fotogen, som är vanligast, är dessutom förhållandevis billigt och går att få tag i överallt – även utomlands. Gaskök som går på blandningar av propan/butan har dålig effekt i kyla, bland annat eftersom de två gaserna separerar och propanet som är mest lättflyktigt brinner upp först. Även spritkök med alkoholbrännare ger sämre effekt och kräver mycket bränsle, vilket gör att dem till ett mindre lämpligt val vintertid.

Hanteringen är nyckeln för väl fungerande friluftskök, och du bör utveckla närmast ett kärleksförhållande till ditt kök. Hur modernt det än är måste du förstå hur det fungerar, vad som krävs i form av förvärmning och så vidare. Kök havererar lätt vid felaktig hantering och det kan bli ödesdigert på en vintertur. Men sköter du om ditt kök och lär dig använda det på rätt sätt är tillförlitligheten utmärkt. Träna hemma: ta med köket på dagsturen, koka kaffe åt kompisarna – ta alla tillfällen att få upp fingerfärdigheten i att använda det.

Ventilationen viktig!

Vid matlagning ska du alltid placera köket på ett stabilt underlag, till exempel en masonitplatta, så att kastrullen inte tippar. Se till att det inte finns några eldfängda material runtomkring – akta dunjackor, tältväv, sovsäckar med mera. Tänk också på att inte röra metalldelar i köksutrustningen med bara händer, det kan orsaka lokala kylskador. Om du måste laga mat inuti tältet:

• Börja med att gräva ur en grop i snön i absiden.
• Se till att ventilationen är väl tilltagen.
• Håll noggrann koll på köket, släpp det inte med blicken.
• Dåsighet är ett tecken på kolmonoxidförgiftning. Är ni flera, måste ni kolla varandra. Är du ensam bör du i möjligaste mån undvika att använda köket inuti tältet.

Ett tecken på förhöjd kolmonoxidhalt, är att lågan i köket börjar pulsera och ”puffa”. Om du upptäcker detta ska du omedelbart stäng av brännaren, öppna upp och vädra noggrant.

Visste du att: Kall mat och dryck kan ge magont och bidra till nedkylning. Bästa sättet att hålla dryck och mat varm är i termos.