Extend the lifetime of your wet weather garments. Read more at Fjällräven Online Store

Så tar du hand
om Eco-Shell

Utöka livslängden på dina vattentäta plagg


Impregneringen som vi använder i våra Eco-Shell-kläder är helt utan fluorkarboner (PFC:er, efter engelskans perfluorinated chemicals). Det är bra för miljön, eftersom fluorkarboner inte bryts ner i naturen, utan lagras i organismer och långsamt arbetar sig uppåt i näringskedjorna. Genom att välja ett fluorkarbonfritt plagg väljer du helt enkelt att inte släppa ut dessa ämnen i naturen. Det du behöver göra i gengäld är att lägga lite mer tid på att återimpregnera dina Eco-Shell-plagg för att de ska ska behålla sin höga funktion.

Impregneringen som används i våra Eco-Shell-plagg nöts långsamt bort under användning och tvätt. Du märker att det är dags att förnya impregneringen när vatten inte längre pärlar sig på ytan av väven, utan sugs in i den. Vi har tagit fram en PFC-fri impregneringsspray så att du enkelt kan återimpregnera dina Eco-Shell-plagg.
Läs mer
Återimpregnera Eco-Shell
Eco-Shell is our own, tough and breathable material made from recycled polyester. PFC-free and climate compensated. Buy Eco-Shell products from Fjällräven Online Store.

Förbered

Börja med att hänga plagget på en galge (bäst för jackor) eller lägga det på ett plant underlag (bäst för byxor). Plagget kan vara torrt eller blött – det är lättare att få till en jämn yta på ett fuktigt plagg, men lättare att se var du har sprayat på ett torrt. Så det är upp till dig vad du tycker fungerar bäst.
Shake the bottle of DWR vigorously then spray evenly over the garment. Let it dry then go back and pay special attention to high-wear areas like the shoulders and chest.

Spraya

Skaka flaskan ordentligt och spraya sedan ett jämnt lager över plagget. Låt torka och upprepa sedan proceduren över områden där impregneringen slits snabbare –till exempel på axlar och framtill.
Use a clean sponge to ensure you’ve spread the DWR evenly over the entire garment. This helps to avoid discolouration, so don’t skip this part. Too much DWR in one area could lead to patchiness.

Fördela

Fördela sprayen jämnt över plagget med hjälp av en ren tvättsvamp. Det här är viktigt för att undvika missfärgningar, så hoppa inte över det här steget. För mycket impregnering på ett område kan göra tyget flammigt.
Heat optimises the uptake of the DWR, so if possible dry the Eco-Shell garments in a drying cabinet or tumble dryer on a medium heat for 30 minutes. If you choose to tumble dry your clothes we recommend closing all zips and Velcro adjustments, as dryers place unnecessary wear on these areas.

Torka

Värme optimerar upptagningen av impregneringen, så om du har möjlighet är det bäst att torka dina Eco-Shell-plagg i torkskåp eller torktumlare på medelvärme under 30 minuter. Om du väljer att torktumla dina kläder rekommenderar vi att du stänger alla blixtlås och kardborrejusteringar för att undvika onödigt slitage.

Laga hål i Eco-Shell-kläder

Det finns numera gott om reparationskit att köpa för att laga hål i skalplagg. Så du behöver inte kasta din jacka eller byxa om den får en reva.

Vi rekommenderar att du lagar hålet direkt – om du väntar blir det troligen bara större och svårare att fixa. De flesta reparationskit för skalkläder innehåller vattentåliga och självhäftande tyglappar som du klipper till och pressar fast mot ytterväven. De är ett kostnadseffektivt sätt att förlänga livslängden på dina vattentäta plagg. Ett tips är att runda kanterna på lappen för att minska risken att den fastnar i något och slits av.

Tvätta Eco-Shell-kläder

Du kan tvätta dina Eco-Shell-kläder i tvättmaskin. Vi rekommenderar att du använder ett milt flytande tvättmedel, en tvätttemperatur på 30°C och centrifugering på lågt varvtal. Och tvätta bara när du verkligen behöver det, det är både snällare för miljön och du behöver inte återimpregnera plagget lika ofta. Se även till att stänga igen dragkedjor och släppa på dragskojusteringar innan du tvättar.

Det är bra att köra en extra sköljning och centrifugering efter det vanliga tvättprogrammet. På så sätt ser du till att allt tvättmedel är borta ur plagget. Tänk på att aldrig använda sköljmedel. För torkning följ instruktionerna ovan.