Conscious hunting on nature's terms. Read more at Fjallräven Online Store

Medveten jakt

Frågor & svar

Varför erbjuder Fjällräven utrustning och kläder för jakt?

Vi har skapat slitstarka och funktionella kläder sedan 1960. Kläder som håller över tid och fungerar bra för en mängd aktiviteter -  vandring, fiske, jakt, bergsklättrning etc.

Även om vår kärnverksamhet är allmänt friluftsliv och vandring, ser vi på jakt som ännu ett sätt vara i och visa respekt för naturen.

Vad menar ni med Conscious Hunting?

I Sverige har vi en lång jaktradition med hög jaktetik som skyddar naturen, djuren och det ekosystem de skapar tillsammans. Conscious Hunting - eller medveten jakt -  är en genuin viltvårdsaktivitet som också ger oss möjligheten att förbereda och äta smart, hälsosam mat från närliggande natur och lära våra barn hållbarhet, samtidigt som vi kan vara med om bra utomhusupplevelser med alla sinnen helt vakna. Det speglar också vår medvetenhet om hållbarhet - våra jaktkläder och vår utrustning är skapade med stort fokus på minimal miljöpåverkan med exempelvis PFC-fri impregnering, spårbart dun, återvunnen ull och ekologisk bomull.

Vad är troféjakt?

Troféjakt är mer en sport än ett medvetet deltagande i ecosystemet. Det handlar om att fokusera på  fullvuxna djur och döda dem för hornen. I grund och botten är det motsatsen till vad jakt är för oss på Fjällräven. 

Vad gör en bra jägare?

Olika nationer och kontinenter har olika etik, kultur och juridiska förhållningssätt till jakt. I Sverige, måste du genomgå teoretiska och praktiska prov om säkerhet, skytte och jaktkunskap. Men det är i praktiken blir du en medveten jägare - och förstår att dina handlingar är mycket allvarliga och alltid strävar efter för ett perfekt skott, respektfull vård, säkert handhavande och hygieniska rutiner när du tar hand om djur och kött. 

Handlar inte Fjällräven mer om att djur ska leva?

Jo, och i Sverige har jakt i århundraden varit inriktat på djurskydd. 70% av Sverige är täckt av skogar, men allteftersom civilisationen expanderar ökar krocken mellan människor och djur. Människan tränger sig på - när vi brukar jorden, åker skidor, kör bil och bor i vad som förut var djurens hemvist. För att bibehålla en balans och säkra alla arter, är jakt ett viktigt verktyg. På så sätt hålls mångfalden stark och frisk. Områden som jagas har faktiskt fler djur än ojagade områden.