Sök produkt:

article

Kyleffekt

Så påverkas du av vinterkylan

En normal, naken människokropp fungerar bäst när yttertemperaturen är 27°C. Ett sätt att definiera kyla kan därför vara ”temperaturer under 27°C”. Under denna temperatur börjar vår hantering av kyla; vi skyddar oss genom att ta på oss kläder, går inomhus för att få upp värmen eller rör på oss för att få igång blodcirkulationen. Vind och väta spär på upplevelsen av kyla.

Det finns ett grönländskt ordspråk som lyder ”om man svettas, så dör man”. Ordspråket är kanske drastiskt men illustrerar det faktum, att när fukt och väta kommer in i bilden får vi ofta problem med kylskador – även i temperaturer över 0°C. Vatten leder värme 25-30 gånger bättre än luft och transporterar bort energi från kroppen med stor hastighet. (Luft är däremot en dålig värmeledare och isolerar – vilket utnyttjas i tröjor, dunjackor, sovsäckar med mera.) Det här är anledningen till att svett, snö och öppet vatten faktiskt blir regelrätta hot mot ditt välbefinnande, särskilt om du är ute på en lång tur där du inte har möjlighet att torka kläder och utrustning efter dagens slut.

Vind och kyleffekt

När det inte blåser, och du står relativt still, värms luften runt kroppen upp och fungerar som ett isolerande lager. Om det börjar blåsa, trängs den uppvärmda luften bort av ny, kall luft. Kroppen reagerar genom att på nytt värma upp den omgivande luften. Om det här pågår under lång tid blir kroppen till sist nedkyld.

Ju mer det blåser, desto högre avkylning. Vid en temperatur på –15°C och en vind på 8 meter/sekund är kyleffekten på bar hud densamma som –34° och vindstilla. Förhållandena mellan vind, temperatur och effektiv temperatur på bar hud illustreras av den så kallade kyleffekttabellen.


Kyleffekttabellen visar effektiv temperatur på bar hud vid olika vindhastigheter.

Tabellen är bra för att illustrera risker för nedkylning, men inget exakt instrument att mäta temperaturvärden när du är ute. När du skyddar huden, till exempel genom en jacka, en balaclava eller en vindsäck, bryter du ju relationen mellan yttertemperatur och vind. Det är därför som vindtäta plagg har så stor betydelse för att skydda kroppen mot nedkylning.