Sök produkt:

article

Materiallära

Välj material med funktion

Friluftskläder kan vara gjorda i olika material, och därtill i ett antal olika kombinationer av material, som vävts eller stickats med olika tekniker. Alla material och kombinationer har sina specifika egenskaper. När man väljer vinterkläder gäller det att förstå olika fibrer och vilka fördelar och brister de har, beroende på i vilka miljöer de används.

Ull

Ull är ett naturligt material med många egenskaper som kommer till nytta i vintermiljö. Den krusiga, ihåliga strukturen på fibern binder stora mängder luft som isolerar. Ull suger upp fukt och transporterar det genom materialet, och inuti själva fibern, vilket innebär att plagget känns torrt mot kroppen och dessutom värmer i fuktigt tillstånd. En annan fördel är att ull inte luktar på samma sätt som syntet. Ull är ett utmärkt val i både strumpor, underkläder och mellanskikt.

Bland ullens nackdelar kan nämnas att grövre ullfibrer kan upplevas som stickiga. Till underkläder används därför ofta en mjukare ullkvalitet från merinofår. (Känsliga personer kan ha problem även med de finare ullkvaliteterna, därför är det viktigt att prova ut det klädlager som bärs närmast huden ordentligt. Ett alternativ till merinoull kan vara silke eller syntet.)

Syntetfibrer

Syntetfibrer framställs med hjälp av en kemisk process, ofta med olja som råmaterial. Vanliga exempel är polyester, polyamid och polypropylen. Beroende på hur fibern designas får den olika egenskaper, men generellt kan sägas att syntetfibrer är bra på att transportera bort fukt och att de är slitstarka och hållbara. Därför blandar man ofta i syntet i textilier med naturmaterial, till exempel i ullunderställ.

Syntet används i alla klädskikt, från underkläder till skalplagg. Syntetunderställ passar vid fysisk aktivitet och om man svettas lätt och mycket. Även mellanskikt i syntet, som en fleecetröja, transporterar fukt och torkar snabbt och i dess krulliga struktur samlas luft som isolerar. En nackdel med syntet, är att det lätt börjar lukta illa och förlorar en del av sin funktion om plagget inte tvättas ofta. Alla syntetplagg bör också bäras med försiktighet nära eld och värmekällor; materialet är lättantändligt och riskerar att smälta redan vid relativt låg temperatur (polypropylen börjar till exempel deformeras vid 90-100°C).

Bomull

Bomull är ett naturmaterial och det vanligast förekommande materialet i kläder överhuvudtaget. Men bomull binder fukt, tar lång tid att torka och bidrar till nedkylning. Det är därför inget bra funktionsmaterial i vintermiljö, åtminstone inte i de kroppsnära klädskikten; underkläder, strumpor, underställ och mellanlager. Däremot kan tätt vävd bomull vara funktionellt i ytterplagg i sträng kyla, till exempel i en anorak, där materialets porositet hjälper till att ventilera ut kroppsfukt. En tumregel kan formuleras som: ”ju längre ut från kroppen, desto bättre fungerar bomull i kallt och torrt vinterklimat”.