Sök produkt:

Fjällräven historia

Från ett litet källarutrymme i Örnsköldsvik har Fjällräven expanderat till världens alla hörn. Allt började med en 14-årig pojke som inte tyckte att dåtidens ryggsäckar var något vidare bekväma, och som bestämde sig för att göra något åt saken.

Året var 1950 och Åke Nordin skulle göra en fjällvandring i Västerbottensfjällen tillsammans med en god vän. Åke var scout och älskade att vara ute. Men att bära obekvämt var inget för den unge Örnsköldsvikspojken. Och obekväma var just vad 50-talets ryggsäckar var, där de hängde som oformliga påsar i ryggslutet och tvingade bäraren att gå framåtlutad för att kompensera för tyngden.

Åke hade läst att om man skulle bära tungt, skulle vikten placeras högt och nära ryggen. I en loge intill familjens fritidshus utanför Örnsköldsvik snickrade han ihop en ram av trä. På moderns trampsymaskin sydde han en säck av kraftigt bomullstyg som han fäste vid träramen med läderremmar.

Åke var nöjd. Ramen fördelade belastningen bättre över ryggen och ökade ventilationen mellan rygg och ryggsäck. Dessutom kunde han bära tyngre.

Ryggsäcksramen blev starten

Ryggsäcksramen blev starten på firman Fjällräven som Åke Nordin grundade tio år senare. Vid det laget hade han gjort militärtjänst vid den nyinrättade och ytterst krävande Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Där insåg han att det fanns en marknad för funktionell och stryktålig friluftsutrustning. Inte ens hos rikets främsta elitförband höll utrustningen måttet, ansåg Åke.

1960 registrerade Åke Nordin sitt företag som han döpte till Fjällräven. Huvudkontor var familjens enrummare strax utanför Örnsköldsvik. I källaren låg verkstaden som fungerade som fabrik och utvecklingsavdelning under de första åren. Där blev de första ryggsäckarna med aluminiumram till, och så småningom även de kondensfria lättviktstält, funktionella friluftskläder och revolutionerande sovsäckar som kommit att älskas av en växande skara friluftsfantaster, världen över.