Sök produkt:

En bärande idé

Den numera 80-åriga renskötaren Nils Olsson Sarri minns fortfarande hur han på 50-talet imponerades av den nya bärramen. Ramen hade gjorts av en 14-årig grabb vid namn Åke Nordin

Åke hade gjort ryggsäcken inför en tur till Dikanäs, ett litet samhälle i Västerbottensfjällen, under sommaren 1950. På denna tid liknade de flesta ryggsäckar oformliga päron. När de packades fick vandraren gå i det närmaste dubbelvikt för att inte falla baklänges av tyngden. Att den tunga säcken vilade direkt mot ryggen gjorde dessutom skjortan blot av svett som lätt förvandlades till kyla om vädret slog om. Den unge Nordin beslöt sig för att ta tag i problemet. 

Han hade läst att om man skulle bära tungt skulle vikten placeras högt och nära ryggen. Medan kompisen Lars-Olof knöt flugor gick Åke ut till logen utanför familjen Nordins sommarstuga på Ulvön och snickrade ihop en ram av trä. Åkes mamma Gunhild var skräddardotter och hade lärt Åke att sy redan som tioåring. På hennes trampsymaskin av märket Singer sydde han en säck av kraftigt bomullstyg som han fäste vid träramen med läderremmar. Bärremmarna gjorde han av band i kalvskinn. Ryggsäcken blev bekväm att bära. Den stegformade bärramen fördelade belastningen bättre över ryggen och ökade ventilationen mellan rygg och ryggsäck. Dessutom kunde han bära tyngre. Åke fyllde ryggsäcken med tält och mat som räckte både till honom och till reskamraten. Snart satt de på postbussen på väg norrut.

I fjällvärlden väckte ryggsäcken uppmärksamhet. Särskilt bland samerna som vistades på fjället veckor i sträck. De förstod betydelsen av en robust ryggsäck som fortfarande var bekväm när du bar tungt. En av samerna bad Åke tillverka en ryggsäck åt honom. Nästa gång han åkte till fjälls hade ryktet om hans ryggsäck spridit sig bland de övriga renskötarna. Idén att starta en verksamhet som tillverkade modern utrustning som underlättade tillvaron i vildmarken började de följande åren ta form hos den unge Åke Nordin

Precis som sin far, frukthandlaren Karl-Erik Nordin, utbildade Åke sig vid medborgarskolan Bröderna Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm. När han sedan gjorde sin militärtjänst i 15 månader i den nyinrättade och ytterst krävande Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg blev Åke ännu mer övertygad om att det fanns en marknad för funktionell och stryktålig friluftsutrustning. Inte ens hos rikets främsta elitförband höll utrustningen måttet, ansåg han.

Tio år efter att Åke som liten grabb snickrat ihop sin första ryggsäck, närmare bestämt i maj 1960 dimper nummer 4 av Svenska Turistföreningens Tidning ner i medlemmars brevlådor runt om i Sverige. Inklämd bredvid reklamen för Jukons sårsalva för hemorrojder hittar läsaren en minimal annons för en ny typ av ryggsäck från den nystartade firman Fjällräven.

»Bärramen LÄTT prövad under 3 års vinter- och sommarfjällvandringar«, lyder annonstexten och fortsätter: »Känner ni någon lapp eller fjällbonde så fråga honom hur man bär riktigt tung packning. Då får ni reda på Bärramens oslagbara bäregenskaper.« De frimärkssmå och svartvita fotografierna föreställer en ung man med militärisk hållning bärandes en enorm packning på ryggen. Mannen på bilden är Åke Nordin.