Sök produkt:

Fjällräven Tidslinje

- Från Övik och ut i världen

Det här är historien om hur Fjällräven växt, från starten i Örnsköldsvik 1960 till att idag finnas i 20-talet länder runt om i hela världen. Grunden till företaget läggs redan på 50-talet, när Åke Nordin inför en fjällresa konstruerar sin första ryggsäcksram.

1960-1969

Fjällrävens första år. Åke Nordin lanserar en ryggsäcksram i ”framtidsmaterialet” aluminium och kondensfria tält. De första friluftsplaggen skapas, Grönlandsjackan i det nya materialet G-1000. En lag om fyra veckors semester och kampanjen ”Ut till naturen bilburen” från Friluftsfrämjandet, Korpen och Motormännens riksförbund bidrar till att allt fler svenskar tar sig ut i naturen.

1970-1979

Ett småföretag växer till sig. Källarkontoret ersätts av en egen fabrik och legendariska produkter som Grönlandsbyxan, Expedition Dun-jackan, Gyroryggsäcken och Kånken skapas – den sistnämnda sedan Åke Nordin läst en oroväckande artikel om skolbarns snedbelastade ryggar.

1980-1989

En mellanperiod. Sedan Fjällräven börsintroducerats satsar en ny ledning på allt bredare sortiment, sneglandes på monoskitrender och neonfärgade skidkläder. Företaget tappar fokus på sitt kärnområde, men en spännande nyhet är sovsäcken Silhuett som lanseras 1989.

1990-1999

Fjällräven får en nystart efter omstruktureringar. Fältjackan utvecklas i samarbete med överlevnadsexperten Lars Fält och tältserien Akka ser dagens ljus. Första flaggskeppsbutiken öppnas på Kungsgatan i Stockholm och följs snart av fler. För att öka intresset för vinterfriluftsliv dras hundspannstävlingen Fjällräven Polar igång.

2000-2009

Nytänk och expansion. Fjällräven släpper bland annat produktserien PAK 5 och ryggsäcken Kajka. Åke Nordin hyllas och Svea Hovrätt klassar en Fjällräven-jacka som konstverk. Premiär för Fjällräven Classic, en 110 km lång vandringsfest. Butikskedjor förvärvas och en företagsgrupp blir till.

2010-

Vandringen fortsätter. Som 50-plussare är Fjällräven spänstigare än någonsin vilket bland annat illustreras av tätposition i svensk varumärkesranking. Keb Trousers, Eco-Shell och Numbers-kollektionen är några spännande nyheter med miljömässiga förtecken.