Sök produkt:

Från Grönland till G-1000

En friluftsklassiker blir till

På 1960-talet var friluftskläder inte lika funktionella som de är idag. Det blev tydligt bland annat under den skandinaviska Grönlandsexpeditionen 1966 (som Fjällräven för övrigt utrustat med ryggsäckar och det nya revolutionerande termotältet). Efter hemkomsten hade expeditionsmedlemmarna ingående samtal om friluftsutrustning och kläder med Fjällrävens grundare Åke Nordin som började fundera på att tillverka en jacka och byxa för friluftsbruk.

Backhopparknep

Av en specialutvecklad tältväv som visat sig för tung för hans lättviktstält sydde Åke Nordin en klätterjacka – det allra första Fjällrävenplagget. Jackan testades under fjällvandring och väven visade sig ha just de egenskaper som Åke saknade i sina friluftskläder; den var lätt, mycket stark och torkade fort. Det enda som kunde bli bättre var tygets vattenavvisande förmåga. Åke drog sig till minnes hur han som pojke, tillsammans med vännerna i hoppbacken i hemstaden Örnsköldsvik, tagit för vana att inte bara valla skidorna för bättre glid. För att hålla vätan borta ”vallade” de även byxbaken.

Åke experimenterade med en blandning av bivax och paraffin som han applicerade på tyget med hjälp av hustruns hårtork. Och det fungerade – vaxet gjorde tyget både vattenavvisande, vindtätt och till och med ännu mer slittåligt.

G-1000 och Grönlandsjackan

Ett av friluftsvärldens mest slitstarka material var ett faktum, och det döptes till G-1000. G efter Grönland. Vaxet kallades för Grönlandsvax och själva jackan lanserades 1968 som Grönlandsjackan – en favorit i friluftsgarderoben än idag.

Ett modernt funktionsmaterial

Över ett halvt sekel efter att Åke Nordin utvecklade Grönlandsjackan är G-1000-väven och Grönlandsvax mer aktuella än någonsin. Ett bra exempel är tekniska vandringskläderna Keb Trousers och Keb Jacket som prisats internationellt både för funktion och miljöegenskaper.

Fjällräven har i Åkes anda fortsatt att utveckla väven som numera finns i flera olika varianter. Samtliga delar originalvävens fördelar, men var och en har också sina egna specifika egenskaper.

Sortera efter:
Antal produkter: 1 Visa: Alla
  1. Greenland No. 1 Down Jacket W

    Greenland No. 1 Down Jacket W

    Klassisk dunjacka i G-1000 Eco med kontrasterande färger och läderdetaljer. Fast huva, brö...
    4 799,00 SEK
    Läs mer