Sök produkt:

Kånken

På 70-talet var alla ungar lite vänstervridna.
Det satte vi stopp för.

Mot slutet av 70-talet visade ny statistik att hela 80 procent av svenska folket någon gång haft besvär med ryggen. Det kanske mest allvarliga var att ryggbesvären tenderade att krypa allt längre ner i åldrarna.

Stora farhågor för skolungdomars ryggar uttalades av bland annat skolöverläkare och fritidskonsulenter. Det var vid den här tiden inne med axelremsväskor. Något höll bokstavligt talat på att gå snett.

Bärande idé

En som följde debatten med stort intresse var vår grundare Åke Nordin. Han skissade omedelbart på en prisvärd och funktionell ryggsäck, anpassad efter skolungdomars behov av pärmutrymme, i samarbete med Svenska Scoutförbundet.

Ryggsäcken Kånken lanserades i augusti 1978. Argumenten för skolryggsäcken var redan fast förankrade hos expertisen. Ett fyrtiotal svenska tidningar tog till och med upp ryggproblemet med den nya produkten Kånken som utgångspunkt.

Positiva resultat

Lanseringskampanjen vände sig inte bara till föräldrar och skolungdomar. En av ryggsäckens många fördelar var ju att man hade händerna fria. Det gjorde Kånken användbar även för äldre människor som var tvungna att stödja sig på käppar, ledstänger och handtag. 

Men skulle ungarna ta till sig idén? Skolväsendet gjorde flera försök att popularisera ryggsäckar bland skolungdomar i Närke och Värmland. Försöken gav positiva resultat. När belastningen fördelades från ena axeln till båda sidorna av kroppen upplevdes ryggbesvären som mindre. Ryggsäck medförde också en bättre och rakare kroppshållning, menade man.

Kärt barn

Den nya produkten skulle dock väcka oväntade känslor. Kånken stämplades av vissa grupper som något av en vänsterpolitisk symbol och kallades ibland för – kommunistpuckel.

Åke tog det hela med ro. Han räknade med att sälja 200 Kånken första året. Det blev 400. Året därpå såldes 30 000 stycken och succén var ett faktum. 

30–årsjubileum

Över trettio år har nu gått sedan lanseringen. Idén med att bära ryggsäcken har fortplantat sig rejält, och det har Kånken gjort också. Idag tillverkas den i fler än 200 000 exemplar om året. Men vi vill ännu hellre uppmärksamma alla de tre miljoner ryggar som haft nytta av den.

Produkten har egentligen inte förändrats. Det enda vi har kompletterat med är fler färger, och ett par modellvarianter, som exempelvis Kånken Laptop.

En av favoriterna heter Minikånken. Den är bara 29 cm hög och gjord för de allra minsta barnen i familjen. För en bra vana kan nog aldrig börja för tidigt.

Antal produkter: 2 Visa: Alla
 1. Kånken

  Kånken

  Klassisk Kånken-ryggsäck i slitstarkt Vinylontyg med dragkedja som öppnar hela huvudfacket...
  899,00 SEK
  Läs mer
 2. Kånken Mini

  Kånken Mini

  Kånken-ryggsäck i litet format med långa axelremmar som kan justeras för att passa både ba...
  799,00 SEK
  Läs mer